Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Se scumpesc carburanții?

  Benzina, motorina și gazul lichefiat ar putea să se scumpească. În cadrul unei întâlniri speciale, care a avut loc astăzi, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a mărit marja comercială pentru importatorii de produse petroliere. Astfel, marja comercială per tonă de benzină va fi de 1522 lei față de 942 de lei cât este acum, ceea ce înseamnă cu 580 lei mai mult decât de la 1 iulie. Marja pentru gazul lichefiat va crește cu 150 de lei.

  Eugen Carpov, director ANRE

  “Am prezentat necesitatea de urgență pentru a interveni în Consiliul de Administrație prin care a fost aprobată metodologia.Am constat faptul că toate companiile petroliere au demarat activitatea în baza acestei metodologii. Noi monitorizăm cum se implementează procesul respectiv. Dar, totodată, cobnstatăm că au apărut în ultimile perioade fapte care nu țin de capacitatea ANRE-ului sau a instituțiilor de stat din RM și factori care perturbează situația pe piața produselor petroliere.”

  Potrivit lui Carpov, este necesar să se monitorizeze creșterea prețului produselor petroliere pe piața internațională. Explozia, care recent s-a produs la o rafinărie de petrol din România, un furnizor important pentru Moldova, de asemenea, a afectat, negativ activitățile importatorilor moldoveni.
  În cadrul ședinței de la ANRE s-a precizat că, dacă nu se iau decizii urgente, în următoarele zile, trei mari rețele de benzinării din țară – Bemol, Tirex Petrol și Vento – ar putea rămâne fără benzină și motorină. Și asta pentru că giganții petrolieri nu au de unde să cumpere produse petroliere pentru vânzare.
  Membrii Consiliului de administrație al ANRE au votat în unanimitate pentru creșterea marjei la combustibil. Astfel, prețul de vânzare cu amănuntul pentru benzină și motorină, ar putea crește în benzinării începând chiar de astăzi. Și asta pentru că decizia intră în vigoare din momentul adoptării sale.
  Acum câteva zile, mai multe benzinării din țară au limitat vânzarările produselor petroliere la pompă, după ce prețul carburanților în Moldova a crescut de cel puțin zece ori de la începutul anului. Potrivit reprezentanților rețelei de stații de alimentare, importatorii au început să înregistreze pierderi după ce noua metodologie a ANRE-ului pentru calcularea prețului combustibilului a intrat în vigoare la 1 iulie. Instituția a recunoscut că este necesară revizuirea documentului. Experții Economici consideră ar fi bine de gândit o nouă formulă pentru stabilirea prețurilor la combistibil, pentru a reduce supraprofiturile companiilor petroliere.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021