Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Se închid școlile la Florești

  Două școli primare din localitățile Alexeevca și Ion Vodă, raionul Florești riscă să fie închise. Inițiativa aparține autorităților raionale de profil și a fost propusă încă la începutul lunii august. Conducerea Direcției Generale Educație din Florești susține că a venit cu inițiativa de închidere a școlilor din cauza lipsei de copii. O decizie definitivă în acest sens, a fost luată azi, la ședința consiliului raional.

  În acest an școala primară din Alexeevca nu și-a deschis ușile pentru elevi. Părinții și-au dus odraslele în școlile din satele vecine sau în orașul Forești, la o distanță de cinci kilometri de localitate. Părinții spun că cel mai dificil le este copiilor care au mers în acest an în clasa 1.

  “-Anul acesta fata e în clasa 1 a plecat la Răduleni. -De ce acolo? –Deodată am vrut să o dăm aici, dar pe urmă ne-au anunțat că școala va fi închisă. E tare complicat că iată iarna ce o să facă, o să stea copilul și o să înghețe, se duce în deal la autobus.”

  “Copiii sunt foarte mici, în special clasele primare, e periculos să-i trimitem în oraș. Mai ales că acuș vine iarna și trebuie mereu să-i supraveghem.”

  “Și eu am fost nevoită să îmi dau cele două fetițe la studii în oraș, la alt liceu. E foarte greu, noi lucrăm ambii, și eu, și soțul, este o problemă, pentru că eu, mereu, îmi fac griji cum e copilul meu acolo.”

  Primarul comunei Alexeevca, Pantelei Mîța, spune că, școala primară trebuie să activeze, indiferent de câți copii o frecventează. Iar un sat în care nu există școală este sortit pieirii, susține edilul.

  Pantelei Mîța, primarul comunei Alexeevca

  “Trebuie de ținut școala, copii sunt mici. La ora 12 ei termină lecțiile, și stau până la 15.00 sau 15.30, umblă prin oraș.”

  Filip Vizitiu, consilier local, satul Alexeevca

  “Sunt copii din familii social –vulnerabile, care trăiesc destul de greu, ei nu pot da copiii la școală în oraș. Ei se duc la școală în clasa 1-2, ei sunt intimidați, ei sunt obijduiți de ceilalți din oraș.”

  Valeriu Grițco, consilier, Primăria Alexeevca

  “La noi sunt 45 de copii care se duc la Florești cu autobuzul, dar sunt mici doamnă, nu știu, primele patru clase, ar trebui sa fie. Nu-i școală, nu va fi gradiniță și rămâne satul Alexeevca ca “șereleuca.”

  “Dacă se închide școala moare satul, dacă moare satul aici tineretul nu mai vine. Cum să trăim mai departe… nu știu. Copii trebuie să crească și să se dezvolte.”

  Odată cu închiderea școlii și angajații de acolo vor rămâne șomeri.

  Sergiu Groza, consilier raional Florești

  “Eu cred că problema respectivă este și în alte raioane. Este așa o zicală din câte țin eu minte, a spus-o Otto Bismark că “acei care închid școlile, o să deschidă pușcării”, ceea ce înseamnă că copiii nu au educație și comit infracțiuni. În afară de educație, sunt și locuri de muncă pentru cetățeni, vorbim de profesori, lucrători auxiliari, acești oameni rămân pe drumuri.”

  O situație similară este și în localitatea Ion Vodă din același raion. Și această școală primară deja nu activează. În aceste condiții părinții își duc copiii la școala din satul vecin, situat la o distanță de aproape 20 de kilometri. La telefon, șefa Direcției Generale Educație din Florești, Diana Pantaz, a declarat pentru Accent TV, că a venit cu propunerea de a închide cele două școli primare din cauza lipsei de copii.

  Diana Pantaz, șef, Direcția Generală Educație, Florești

  “În cele două instituții de învățământ sunt doar câte șapte copii, de diferite vârste, ceea ce înseamnă că era practic, imposibil, să facem, cel puțin, o clasă. Toți părinții acestor elevi au scris, benevol, cereri, ca copiii lor să fie transferați în alte școli”.

  Șefa Direcției Educație mai spune că autoritățile raionale de profil asigură transport gratuit pentru elevii care merg la școală în satele vecine sau în orașul Florești.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021