Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Scumpirile afectează puternic instituţiile medicale din ţară

  Scumpirile au afectat puternic instituţiile medicale din ţară. Pentru a putea supraveţui un an cu un buget modest şi preţuri în creştere continuă, directorul Spitalului Raional Leova susţine că instituţia va face economie la facturi, carburanţi, iar produsele alimentare sunt departe de a acoperi raţia alimentară a unui bolnav.

  Administrația spitalului spune că mizează în mare parte pe donații pentru a hrăni pacienţii.

  „Noi am găsit nişte donatori, nişte sponsori, care ne donează fructele şi legumele care să acopere ce nu putem cumpăra, am avut pe parcursul anului, care ne-au donat diferită producţie alimentară, plăcințele, turte.”

  Două zile pe săptămână din meniu lipseşte carnea şi peştele.

  „- Când sunt zilele de post la pacienţi? – Avem miercurea şi vinerea.”

  Conducerea spitalului susţine că mai are 500 de mii de lei pentru achiziţionarea alimentelor până la sfârşitul anului.

  „Terci de soia tot este proteină, diferite terciuri, fasole. Foamea este o metodă de tratament, noi nu o folosim în spital, dar recomandăm pacienţilor, pentru că sunt foarte multe cazuri de obezitate şi diabet zaharat.”

  Managerul recunoaşte, însă că instituţia abia de se descurcă cu banii rezervaţi pentru alimente.

  „Din cantitatea pe care o facem noi şi diversitatea de meniu până ce este foarte greu să te descurci cu 26 de lei şi este foarte puţin 26 de lei.”

  Totuşi, directorul spitalului susţine că alimentaţia nu e factorul principal în tratarea unui bolnav.

  „Vin pacienţii din sate şi îi întreb, dvs. acasă mâncaţi în fiecare zi carne? Eu încă n-am auzit niciun pacient care să ne spună de ce azi nu ne-aţi dat pârjoale sau peşte. Alimentația nu este factorul principal în tratament.”

  Pe lângă problema alimentaţiei, spitalul anunţă că din cauza scumpirii carburanţilor, instituţia aduce odată în două săptămâni medicamente de la Chişinău şi nu de câteva ori pe săptămână cum se practica anterior.

  „Avem planificat 187 de mii de lei pentru combustibil pe un an. Am cheltuit 70 de mii, adică suntem în economie.”

  În plus, spitalul economiseşte energia electrică. Mai mult, directorul instituţiei spune că a rămas pentru ultimele două luni din an fără bani pentru gaze naturale, după ce iarna a primit facturi mai mari de cinci ori decât de obicei.

  „Avem un milion şi patru sute de mii pentru gaze, ne-au mai rămas 500 de mii pe octombrie, depinde cum va fi iarna, pentru două luni nu avem acoperire pentru a achita gazele.”

  Ministerul Sănătăţii nu a putut comenta situaţia, argumentând că fondator al instituţiei este consiliul raional. Preşedintele raionului Leova ne-a spus că, deocamdată, nu cunoaște dacă va fi posibil de acoperit cheltuielile din bugetul local.

  „Da, este spitalul în criză, dar noi sperăm că Ministerul Finanţelor ne va aloca bani care vor fi necesari pentru a nu lăsa spitalul fără căldură.”

  Ministrul Finanţelor ne-a declarat că în cazul în care va exista o solicitare din partea instituţiei, atunci vor analiza cazul, însă susţine că în alte spitale raionale nu este o astfel de situaţie.

  „Bugetul este aşa o chestiune, cineva poate să spună că nu am bani pentru o anumită cheltuială, dar de fapt a cheltuit în altă parte nejustificat.”

  Spitalul raional Leova a rămas anterior şi fără perfuzii, pacienţii fiind nevoiţi să le cumpere, iar consiliul raional a alocat 30 de mii de lei pentru a fi achiziţionate medicamentele la preţ de piaţă. Asta după ce agenul economic nu a putut livra preparatele conform licitaţiei câştigate din cauza războiului din Ucraina.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Noutăţi

  După un an în care prețurile au crescut cu mai bine de o treime, scumpirea anunțată astăzi nu mai este o surpriză. Cei mai...

  Noutăţi

  Președintele Partidului „ȘOR” , Ilan Șor, avertizează că guvernarea PAS a pregătit o nouă operațiune specială de sărăcire a cetățenilor, menționând că, „după ce...

  Noutăţi

  Scumpirile ne întorc în timp. Speriați de costul tot mai mare al gazului și curentului electric, tot mai mulți moldoveni aleg să se întoarcă...

  Noutăţi

  Membrii PSRM și simpatizanții acestora protestează în fața sediului ministerului Finanțelor față de scumpirile din ultimul timp. Manifestanții scandează „Nu majorării prețurilor!”, „Opriți scumpirile!”....

  Copyright © 2021