Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Scumpirea pâinii, un joc politic

  Activitatea pe sectorul agroalimentar al țării a fracțiunii PSRM în ultima perioadă a fost una fructuoasă și cu rezultate. Iar speculațiile cu privire la prețul la pâine și grâu sunt doar niște jocuri politice făcute în prag de campanie electorală. Declarația aparține deputaților PSRM care au scos astăzi pe tapet toate proiectele de lege înaintate de către socialiști în domeniul agroalimentar.

  Radu Mudreac a explicat în cifre ce se întâmplă de fapt la capitolul stocurile de grâu din țară și că de facto, motive pentru scumpirea pâinii pur și simplu, nu există.

  Radu Mudreac, deputat PSRM

  «Luna martie, prețul la făină categoria 1 era de 6 lei, 6.50, astăzi prețul la făină este de 5.50 sau 5.80 adică s-a minimizat. Doi, prețul la cereale pe piața mondială din martie până acum, dacă în martie achizițiile erau efectuate la 245 de euro, acum este la 216, și la grâu prețul este în scădere. Cunoaștem cu toții că ne apropiem de următoarea roadă a anului 2021 și evident se întâmplă ce se întâmplă. Care este necesarul lunar de consum de grâu în RM? Între 25 de mii de tone și 30 de mii de tone. În luna martie au fost eliberate 5460 de tone la 9 companii, practic 9 tone, ce avem astăzi în stoc, practic 50 de tone de grâu».

  Mudreac spune că doar trei întreprinderi au scumpit prețurile la produsele de panificație iar aceasta poate fi o înțelegere de cartel în ajun de campanie electorală.

  Radu Mudreac, deputat PSRM

  «Noi suntem asigurați până la roada viitoare cu pâine și grâu care este un produs social. Trei companii au crescut prețul la pâine în aceeași zi, e o înțelegere de cartel? Nuștiu trebuie să se expună organele, are miros politic cred că da. Cineva face politică în campanie electorală? Să dea vina pe socialiști? Pe când tu ești responsabil. Astăzi avem un guvern și un Parlament în demisie iar unica instituție cu acte în regulă este Președinția. Controlați, care este situația».

  Anterior și ministrul în exercițiu al Agriculturii Ion Perju a menționat că în țară sunt suficiente stocuri de făină și grâu astfel încât să nu se majoreze prețul la pâine. Și tot ce se întâmplă de fapt sunt doar jocuri politice.

  a-tv.md

  Copyright © 2021