Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Scuipăm în fântâna din care bem apă?

  Eșecul actualei guvernări în negocierile cu furnizorul rus de gaze naturale va avea consecințe catastrofale pentru Moldova. Este avertismentul experților în domeniu. Aceștia sunt de părere că prețul pentru consumatorii finali va crește considerabil iar compensația despre care vorbesc cei de la putere nu va fi suficientă pentru rambursarea tuturor cheltuielilor suportate de cetățeni.

  Conferința de presă ținută de vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu, în cadrul căreia oficialul, de fapt, a recunoscut că s-a întors cu mâna goală a provocat o serie de critici din partea experților economici dar și a politologilor. Astfel, expertul economic Mihail Poisic susține că problema gazelor trebuie rezolvată de primele persoane în stat și nu de cele terțe.

  Mihail Poisic, expert economic

  „Persoanele terțe cu privire la astfel de probleme nu poartă negocieri finale. Și noi, ca să mergem la vânătoare, am decis să hrănim câinii. Președintele și prim-ministrul au refuzat să participe la procesul de negociere, iar Rusia a auzit acest lucru. Și au considerat că de vreme ce RM nu se interesează de acest subiect, Rusia va face cee ace consideră potrivit. Cei care stau la coadă pentru gazul rusesc sunt mulți, cerere există, așa că, veți respecta regulile impuse tuturor».

  Expertul a criticat declarațiile lui Spînu conform cărora acum autoritățile de la Chișinău cer Gazprom-ului revenirea la condițiile vechiului contract, care a fost încheiat de guvernarea anterioară. Poisic consideră că acesta este doar un zvon pentru a acoperi inconsecvența conducerii statului în soluționarea acestei probleme. Cât despre faptul că noua majoritate de la guvernare solicită ajutor partenerilor externi în soluționarea problemei gazului, Poisic a spus că ei speră să stabilească surse alternative de aprovizionare cu gaze, în special prin România.

  Mihail Poisic, expert economic

  „Aceasta este pentru ca Europa să se împartă. Iar Europa nu se va împărți deoarece ea însăși e la pământ cu gazul. Dar, chiar dacă se împarte, prețul va fi totuși mai mare. Dacă politicienii noștri, care sunt astăzi la putere, au aceeași atitudine și continuă să scuipe în fântâna din care trebuie să bea apă, atunci trebuie să conștientizăm că prețurile vor crește nu numai pentru gaz, pentru gaz este de la sine înțeles că se vor dubla. Și aceasta e puțin spus ”.

  Expertul economic a subliniat că inflația a depășit deja șase procente față de cele cinci planificate de Banca Națională. Și după creșterea prețurilor la resursele energetice, scumpirile vor fi în lanț. Politologul Igor Volnițchi crede că actuala guvernare trebuie să acționeze urgent, în caz contrar eșecul este inevitabil.

  Igor Volnițchi, politolog

  „Din păcate, vizita vicepremierului în Federația Rusă nu a clarificat problema aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Situația este încă tensionată, iar guvernul probabil nu se aștepta ca problema să fie atât de dificilă și să fie nevoie de atât de mult efort pentru a o rezolva. Acum suntem într-o situație care nu poate fi ignorată. Guvernarea trebuie să înțeleagă că trebuie să acționeze foarte rapid și să avanseze în dialogul cu partenerii ruși. În caz contrar, consecințele vor fi catastrofale nu atât pentru țară, cât și pentru fiecare cetățean care folosește această resursă„

  Analistul Fondului național rus de securitate energetică Igor Iușkov, într-un comentariu pentru agenția „Sputnik” -Moldova, a spus că prelungirea contractului de gaze pentru Moldova este un contract obișnuit pe termen scurt impus de Uniunea Europeană.

  Igor Yushkov, analist, Fondul național rus de securitate energetică

  „Și asta este ceea ce reprezintă de obicei Uniunea Europeană: semnarea tuturor contractelor pe termen scurt, legalizarea doar la prețurile de schimb. Și iată – un contract pe termen scurt pentru luna octombrie legat de prețurile spot. Și, se pare, prețul de acolo este cu adevărat de 700 USD per mia de metri cubi, adică ceea ce se întâmplă acum în Europa cu contractele pe termen scurt. „

  Potrivit lui Iușkov, Moldova a testat acum cu un rateu de amploare, sistemul de contracte pe termen scurt. El crede că, contractul anterior, formula prețului de cumpărare, a fost cel mai avantajos pentru țara noastră. Atunci când prețurile spot se fixau vara iar iarna la produsele petroliere. Menționăm că astăzi Moldova cumpără gaz la un preț de 790 dolari per mia de metri cubi. La începutul anului, prețul mediu de cumpărare a gazului era de 270 USD per mie de metri cubi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021