Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Școlile ar putea fi redeschise

  Elevii ar putea reveni la școală din data de 1 septembrie. În condițiile pandemiei de coronavirus, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării a propus spre consultare publică șapte modele de funcționare a instituțiilor de învățământ, pentru noul an de studii.

  Planul de redeschidere a școlilor cuprinde propuneri venite din partea directorilor instituțiilor, profesorilor, părinților și elevilor.

  IGOR ȘAROV, MINISTRUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII

  «Având în vedere prezența învățământului on-line din ultimele 3 luni, ale semestrului al doilea, al anului școlar 2019-2020 și controversele apărute, ne dorim ca școala să înceapă cu prezența fizică la școală. Acest model este aplicat scolilor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normele sanitare, iar respectarea distanței fizice este prioritară. Acest model poate fi aplicat pentru 74% din scolile din Moldova, instituții care au un număr de până la 300 de copii».

  De asemenea, în condiții de pandemie, se pot micșora lecțiile până la 30 de minute pentru a minimaliza timpul aflării elevilor în școală. De asemenea, pauzele ar putea fi mai mari, iar fiecare instituție ar putea avea mai multe intrări și ieșiri. Modelul doi, propus de minister, presupune învățarea în două schimburi, prioritate în acest sens având clasele primare și gimnaziale. Modelul 3 – învățarea combinată, care presupune împărțirea în zile de prezență și zile de comunicare la distanță. Modelul 4 presupune învățarea de tip hibrid, organizată în două grupe, o zi se vor face lecții online, iar altă zi elevii vor trebui să vină la școală. Modelul 5 are drept scop învățarea alternată- săptămânal, în două schimburi, ceea ce înseamnă că 50% de elevi vor veni la școală, iar alte 50%, vor face lecții în regim online. Și modelul 6 – învățarea la distanță, inclusiv online, în cazul în care vor fi depistate mai multe cazuri de COVID într-o clasă, școală sau localitate, cu respectarea izolării. Și modelul 7 – învățarea mixtă, presupune îmbinarea a 2 sau 3 dintre modelele prezentate mai sus.

  IGOR ȘAROV, MINISTRUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII

  «În oricare dintre modele, respectarea cerințelor de organizare a procesului educațional, aprobate de MECC, în conformitate cu normativele sanitaro-epidemiologice stabilite de către MSMPS este obligatory».

  Ministrul a mai adăugat că, începând cu săptămâna următoare, reprezentanții ministerului vor întreprinde mai multe vizite în teritoriu, pentru a susține direct pașii către redeschidere. Cât privește spațiile de învățare și mobilierul, acestea vor fi reamenajate, pentru a asigura distanța și siguranța tuturor.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020