Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Școală pentru toți

  Circa 140 de copii ai cetățenilor ucraineni refugiați la Chișinău, au fost înscriși și frecventează deja instituțiile de învățământ din Capitală. Părinții spun că aleg să își înscrie copilul la o școală sau la un liceu care se află în apropierea sectorului în care au fost cazați. Și pedagogii au grijă ca copiii să se adapteze ușor.

  Pe Jana am întâlnit-o în incinta Liceului Teoretic „Nicolai Gogol” din Capitală. Femeia a venit din Odesa și întrucât nu știe cât timp se va afla în Republica Moldova a decis să-și înscrie la școală cele două fiice de 9 și 11 ani.

  Jana, părinte

  “Am decis să-i aducem pe copii la școală ca să nu simtă dorul de casă, suntem în altă țară. Au mai rămas două luni până la încheierea anului școlar și copii trebuie să frecventeze și să învețe.”

  De la 1 martie și până în prezent, la Liceul Teoretic „Nicolai Gogol” au fost înscriși și frecventează 16 elevi veniți din Ucraina, începând cu clasa 1 și până în clasa 12-a. Cei mai mulți au venit din regiunea Odesa, Herson și Nicolaev. Copiii au fost primiți în clase cu multă ospitalitate.

  Taisia Anichieva, director Liceul Teoretic „Nicolai Gogol”

  „Astăzi a venit o fetiță în clasa 5-a, iată astăzi este prima zi, copiii au știut despre asta, și fiecare din ei a venit cu caiete, creioane, ciocolată, fiind conștienți că ea va avea nevoie de anumite lucruri.”

  Elevilor care, însă nu au rechizitele necesare, administrația școlii spune că le pune la dispoziție tot de ce au nevoie. Directoarea liceului ne-a spus că, în primul rând, întrebă părinții cât timp se vor afla în Moldova.

  Taisia Anichieva, director Liceul Teoretic „Nicolai Gogol”

  “Dacă familia va solicita azil în Moldova, atunci noi desigur vom crea un program cu studierea limbii române.”

  Majoritatea copiilor veniți din Ucraina, care deja învață la Liceul Teoretic „Nicolai Gogol” sunt din familii care locuiesc la rude și în familii de voluntari.

  Taisia Anichieva, director Liceul Teoretic „Nicolai Gogol”

  „Pentru părinți e foarte important ca copiii să socializeze și să nu se afle într-un mediu închis, într-un mediu cu informații negative.”

  În Capitală sunt 131 de instituții de învățământ publice și 19 instituții private care sunt gata să primească la studii, copiii cu statut de refugiat. Procedura de înscriere la studii poate fi găsită pe site-ul Direcției generale educație a municipiului Chișinău:

  Informații privind înscrierea la școală a copiilor refugiați
  www.chișinăuedu.md
  numărul de telefon 022 201-609.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021