Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  SCHEME.MD: Soacra candidatului la funcția de ministru al Justiției, figuranta dosarului „furtului miliardului”

  Soacra deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, care ar fi candidatul pentru funcția de ministru al Justiției în Guvernul Gavrilița, este figuranta dosarului „furtului miliardului”. O investigație mai veche a jurnaliștilor de la portalul SCHEME.MD au arătat că soacra lui Sergiu Litvinenco, Maria Iovu, fost contabil-șef la BC VICTORIABANK, ar fi realizat o tranzacție dubioasă, de pe urma căreia instituția bancară a primit 2,45 miliarde de lei din garanțiile de stat.

  Mai exact, în 2014, contabila VICTORIABANK Maria Iovu, în mod fraudulos, a autorizat depunerea unor plasamente interbancare de 2,45 miliarde de lei în BC Banca de Economii (BEM). Banii, ulterior, au fost sustrași din BEM de către companiile controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și transferate pe conturile unor companii off-shore. În acest mod, VICTORIABANK a beneficiat de 2,45 mlrd. lei din garanțiile de stat.

  SCHEME.MD a scris că „anume pe acest fapt Procuratura Generală a înaintat învinuire BC ,,VICTORIABANK” SA și a aplicat, anul trecut, sechestru pe active ale băncii în sumă de 1,95 mlrd. lei”.

  Jurnaliștii de investigație au mai scris că în 2019, când Guvernul Sandu era la putere, deputatul PAS Sergiu Litvinenco ar fi negociat scoaterea de sub urmărire penală a soacrei sale, Mariei Iovu. Acest lucru ar fi devenit posibil datorită procurorului Octavian Iachimovschi, care a fost promovat în funcția de șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție de fosta guvernare. Totodată, jurnaliștii de la SCHEME.MD scriu că soția procurorului Iachimovschi este membră activă a PAS, condus de Maia Sandu.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  Sursa: scheme.md

   

  POLITICA

  Într-o declarație a fostului parlamentar se precizează că citație, prin care este pus sub învinuire, a fost înmânată soției lui săptămâna trecută.

  ALEGEREA EDITORILOR

  Astăzi, în Parlament urma să fie audiat dosarul „furtul miliardului„. După cum a și declarat, procurorul general Alexandr Stoianoglo nu s-a prezentat în plen...

  POLITICA

  Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că nu va cere expertizarea Comisiei de la Veneția pentru modificările propuse de PAS la Legea Procuraturii. Anunțul a...

  POLITICA

  Deputatul socialist Vasile Bolea l-a chemat pe ministrul Justiției, deputat PAS, Sergiu Litvinenco, să dea o apreciere activității procurorilor în cazul clasării dosarului penal...

  Copyright © 2021