Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Scandal în familia PAS

  Părinții deputatului PAS, Dumitru Alaiba, figurează într-un dosar penal de delapidare a fondurilor bugetare. Detaliile despre cazul scandalos au fost publicate de un portal de știri.

  Conform portalului sinteza.org, Anatol Alaiba, tatăl fostului coleg de partid al președintelui Maia Sandu, a elaborat o schemă de spălare de bani în cadrul unui proiect finanțat din bugetul public. Gaura lăsată în buget a fost de două milioane de lei.
  Potrivit informațiilor publicate,Anatol Alaiba este deținătorul companiei URALIS SRL, care în anul 2016 a fost aleasă câștigătoare a cinci tendere publice, cu un buget în valoare de 41 de milioane de lei. Contractele prevedeau construcția la sudul Moldovei a apeductelor, canalizării, pompelor și stațiilor de epurare.
  De asemenea, în anul 2018, presa scria despre un caz scandalos de delapidare a mijloacelor bănești din Fonduri Ecologice, în cadrul proiectelor realizate în raionul Comrat. Portalul citat menționează că, atunci, Dumitru Alaiba nu recunoscut că este vorba despre firma pe care o deține tatăl său.
  Conform datelor de la Procuratură, Anatol Alaiba a elaborat o schema de spălare de bani în cadrul unuia dintre aceste proiecte, care trebuia să fie realizat în satul Chioselia Rusă, din raionul Comrat. Proiectul avea un buget de 7,32 de milioane de lei.
  Într-un final, procurorii au stabilit că URALIS SRL, pentru a efectua lucrările achitate din bugetul de stat, a încheiat un contract de închiriere a echipamentelor chiar de la compania lor. Chiria era de 1500 de lei pe zi.
  În dosarul penal figurează și mama deputatului PAS, care avea funcția de contabil în compania gestionată de tatăl deputatului. Potrivit portalului de știri, investigațiile au arătat că Larisa Alaiba a calculat pentru soțul său un salariu de 1.222.870 de lei, pe când au fost transferați 1.100.583 lei.
  Cu toatea acestea, verificarea foilor de parcurs și a lucrărilor desfășurate cu utilajele speciale n-au confirmat cifrele prezentate.
  Totodată, potrivit portalului, firma gestionată de tatăl deputatului a admis o serie de încălcări în efectuarea lucrărilor contractate. Compania URALIS SRL, care îi aparține familiei Alaiba, a procurat bunuri de la o altă firmă, SRL „Coral Auto Trading”, în valoare de 389 879,41 lei (inclusiv TVA – 64981,57 lei, care a fost atribuită în cont de URALIS SRL ca micșorare a datoriei față de buget la capitolul TVA).
  Ghinionul este, însă, că în acea perioadă SRL ”Coral Auto Trading” era o companie delicventă, care avea conturile blocate. Astfel, directorul URALIS SRL, Anatolie Alaiba, a sustras mijloace financiare din Fondul Ecologic în sumă totală de 1 780 958,64 lei și s-a eschivat de la plata impozitelor în Bugetul de Stat în sumă de 218 725,57 lei.
  Totodată, anchetatorii au stabilit că conducerea URALIS SRL ar fi inclus o informație destorsionată cu privire la echipamentul instalat în timpul lucrarilor desfășurate, iar documentul de recepționare a fost falsificat.
  Solictat de postul nostru TV, deputatul Alaiba a confrimat că în 2018 atât tatăl, cât și unchiul său au fost rețiunți pentru 72 de ore, după care plasați în arest la domiciliu pentru o jumătate de an.

  Dumitru Alaiba, deputat PAS

  «A fost un dosar exclusiv politic, de asta eu sunt convins. Arestul a avut loc pe absolut, neprinsă veste, după fix câteva ore după ce eu am publicat următorul articol critic în adresa lui Plahotniuc.»

  Conform informațiilor prezentate, pentru anul 2019, se pare că afacerea de familie Alaiba continuă să se dezvolte. URALIS SRL a înregistrat încasări din vânzări de 11,13 milioane lei, iar profitul s-a ridicat la 1,3 milioane lei.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020