Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Scăldatul în lacuri, extrem de periculos!

  Pe parcursul lunii curente, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au depistat în lacurile din Capitală mai multe bacterii extrem de periculoase pentru sănătatea oamenilor. Medicii bat alarma și atenționează că scăldatul în lacuri este strict interzis.

  TUDOR PUIU, MEDIC IGIENIST, CSP, MUN. CHIȘINĂU
  Bacterii coliforme și E. Coli, sunt niște microorganizme care pot provoca boli diareice în rândul populației, inclusiv în lacul „Vatra” a fost depistat și vibrionul holerifomic. În rînd cu bolile diareice acute, ca rezultat în urma scăldatului în aceste lacuri există posibilitatea de a se îmbolnăvi populația cu diferite boli de pele.

  Chiar și așa, oamenii nu ezită să se scalde. Această femeie a ieșit să facă plajă în lacul din parcul „La Izvor” și spune că nu îi este frică de o eventuală infecție.

  – Până acuma nu am intrat în apă, numai acuma am intrat în apă.
  – Dar știți că în apă au fost găsite anumite bacterii? – Da, știu, dar eu niciodată nu am crezut în lucrul acesta. Niciodată nu am avut probleme de sănătate și sper că în continuare tot așa o să fie, că de ceea ce te temi, nu scăpi.

  – Desigur că mă scald, de ce să nu mă scald.
  –Dar știți că există pericol de infecție?
  – Ei, despre aceasta în tot anul spun. E curată apa, normală, numai că duș, să te clătești nu poți, că nu lucrează dușul. Acesta e locul meu mereu, „propiska” am aici, în locul acesta.

  VERONICA LEȘCO, REPORTER ACCENT TV
  Scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv în cele din zonele de agrement din municipiul Chișinău prezintă un adevărat pericol pentru populație, deoarece calitatea apei nu corespunde cerințelor sanitaro-epidemiologice, susțin specialiștii.

  Totuși, sunt și din cei cărora le este frică să se scalde.

  Problema este că apa e murdară, cumpot să mă duc să mă scald în ea? Categoric, în așa lacuri nu ne scăldăm.

  Iar în zonele de agrement „Vatra” şi „Vadul lui Vodă”, în probele de nisip, a fost depistată toxocara canis, care poate provoca o boală parazitară, atât la copii, cât şi la adulţi. Mai mult, în urma precipitațiilor abundente din ultimele zile, există riscul ca situația să fieși mai gravă.

  TUDOR PUIU, MEDIC IGIENIST, CSP, MUN. CHIȘINĂU
  Mesajul rămâne ca populația să se abțină de la scăldat, mai mult ca atât că avem și decizia Comisiei antiepidemice, care interzice scăldatul și odihna nemijlocit pe teritoriul plajei, doar plimbarea în aer liber, în grupuri mici, nu o să fie p problemă.

  În plin sezon estival, specialiștii îndeamnă oamenii să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea COVID-19. Veronica Leșco și Victor Mogîldea, Accent TV.

  Facebook

  Copyright © 2020