Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Sărbătoarea bunei vestiri

  Astăzi creștinii ortodocși marchează Sărbătoarea Bunei Vestiri. În bisericile din țară au fost oficiate slujbe religioase, iar enoriașii care au ținut post au dezlegare la pește. Tradiția spune că cei care vor mânca pește în această zi vor fi sănătoși tot anul, iar cei care gustă din pește se vor simți tot anul ca peștele în apă. Unii oameni speră că sărbătoarea de astăzi va face o minune și va alunga coronavirusul.

  De teama coronavirusului, astăzi la Catedrala Mitropolitană, unii oameni au ascultat slujba de la o distanță de 50 de metri.

  „Este o sărbătoare foarte puternică, foarte mare doar că vedeți cu epidemia aceasta trebuie să stăm mai departe, mii frică, holeră sau ce-i asta. Ne temem și avem frică și ne ascundem, ne dăm și noi la dos, poate sărbătoarea asta va face o minune».

  Alții mai curajoși au intrat la slujba oficiată de un sobor de preoți, chiar în biserică.

  „Este buna vestire, este o sărbătoare luminoasă care aduce în sufletele noastre mare bucurie și noi trebuie să ne facem mai buni.”

  „Semnificația acestei sărbători este că Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea Fecioarei Maria că îl va naște pe Mesia, Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Țin post și îndemn pe toată lumea să țină post. A ține post este benefic din toate părțile, atât din punct de vedere sufletesc cât și trupesc.”

  Credincioșii care au ținut post au așteptat cu nerăbdare această zi, ca să mănânce pește. Nici timpul de afară nu i-a oprit pe oameni să iasă din case. Pe o ninsoare deasă, aceștia au dat năvală la tarabele cu pește.

  “Iată, astăzi, mă uit la acest fel de pește. Dați-mi două bucăți mai mari, vă rog!”

  „Iată am luat scumbrie, gingirică, iată și pește vreau să cumpăr. De toate câte puțin, în funcție de bani. Pensia e mică nu ne-o mărește. Au spus că la Paște o să ne dea o mie de lei și atunci o să cumpărăm carne.”

  „Soțul a vrut răcitură de pește de asta și cumpăr.
  -Țineți post?
  -Eu țin, soțul nu. El a zis că el e bărbat, lui îi trebuie carne…”

  „Vreau să cumpăr astăzi un pește, dar mă uit că pensia e mică și prețul e mare. Dacă ținem post măcar un pește să ne permitem.”

  „Ținem post și vrem să cumpărăm un pește.
  – Ce fel de pește cumpărați?
  – De care o fi, mai mărișor vrem. Mai grăsuț să fie!”

  Vânzătorii spun că spre surprinderea lor, astăzi au avut cumpărători cu bună dispoziție.

  «Nu i-am numărat, dar ceva au fost față de alte zile, puțin mai mult., Parca nu se jăluie lumea că nu are bani. Cei de la țară se mai jăluie, iar omul de la oraș, tot timpul găsește. E interesată lumea să cumpere marfă bună și ieftină».

  Tradiția spune că în ziua Bunei Vestiri, Sfântul Arhanghel Gavriil i-a zis Sfintei Fecioare că ea a fost cea aleasă de către Dumnezeu să îl nască pe Isus Hristos. Buna Vestire este una dintre cele 12 sărbători domnești. În calendarul popular această sărbătoare se mai numește Blagoveștenie sau Ziua Cucului, întrucât marchează hotarul dintre iarnă și primăvară și începe renașterea naturii.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020