Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Sângele salvează vieți

  Aici sângele se transformă în medicament. În Moldova, plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de Covid-19, salvează vieți. Specialiștii au pus deja în practică această metodă și ne-au spus că este una destul de eficientă. Mai multe detalii aflăm de la colega noastră.

  Ludmila Rogojina, reporter Accent TV

  «Conform statisticilor, fiecare a treia persoană are nevoie de transfuzie de sânge. S-a demonstrat că plasma sanguină, preluată de la persoanele care s-au tratat de COVID-19, salvează vieți. În special acum, în perioada pandemiei, când vaccinurile sunt în curs de dezvoltare și cercetare».

  Utilizarea plasmei care provine de la persoanele recuperate a fost utilizată și în secolul trecut, în cazul infecțiilor bacteriene. Această metodă a fost folosită și în 2014, în lupta împotriva Ebola. Specialiștii au decis să vadă cum funcționează această plasmă și în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Metoda a fost pusă în practică, mai întâi, în China, apoi în Germania, Rusia, SUA și Moldova. Acum, plasma pacienților tratați de COVID-19 salvează viața celor care suferă o formă severă a bolii.

  Doina Banari, vicedirector medical, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui

  «Odată cu stabilirea protocoalelor de tratament cu pacienții Covid, s-a început și recoltarea plasmei. La ziua de azi, deja au donat în jur de 1500 de donatori, de la care s-au recoltat peste 3500 de unități de plasmă convalescentă».

  Gheorghe, bunăoară, donează pentru prima dată sânge și spune că este fericit că poate salva vieți.

  „Este prima dată când donez sânge. Ma simt bine. Simt un pic de discomfort, dar nu este o problemă”.

  Plasma conține anticorpi care, atunci când sunt injectați în corpul altei persoane, luptă cu boala. Acesta nu este un vaccin, spun medicii. Este vorba despre imunoterapie pasivă, în care doctorii își pun mari speranțe.

  „Am în mână plasma donată de o persoană infectată cu coronavirus. Acest lichid este aur curat, deoarece poate salva vieți. Metoda este eficientă, deși abia este în fază experimentală.”

  Anticorpii practic blocheaza virusul, care nu mai poate pătrunde în corpul uman. Medicii spun că anticorpii sunt „celule salvatoare”. Plasma este ambalată și plasată în congelator. Se păstrează la o temperatură de până la minus 25 de grade.

  Doina Banari, vicedirector medical, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui

  “Având în vedere solicitările din partea instituțiilor medicale, care, zilnic, se adună la peste 50 de unități de plasmă convalescentă, apoi e răspândită prin țară și, nemijlocit, în instituțiile medicale de nivel raional, nu numai cel republican, unde are loc tratarea pacienților în stare gravă sau medie. Deci, înțelegem că plasma convalescentă are efect asupra tratamentului.”

  Potrivit medicilor, doar bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care nu suferă de boli cornice și au dezvoltat imunitate la coronavirus, pot deveni donatori. Sângele poate fi donat la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Pentru mai multe informații apelați la numărul: 022-109-050.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020