Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Sancțiuni pentru judecători, o inițiativă bună

  Proiectul aprobat de Guvern, care prevede răspunderea disciplinară, penală și materială a judecătorilor ce se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, este o inițiativă care va fortifica justiția moldovenească. De această părere sunt atât experții în drept constituțional, cât și majoritatea cetățenilor.

  Proiectul aprobat de Guvern în data de 3 iulie curent, prevede că “magistratul urmează a fi tras la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lui sau în acțiunile sau inacțiunile acestuia a fost constatată intenția sau neglijența gravă, potrivit unei proceduri disciplinare”. Totodată, vor fi sancționați și procurorii, care vor încălca conștient normele legale, iar în rezultat țara noastră va fi condamnată la CEDO. În cadrul ședinței Guvernului, premierul Ion Chicu a declarat că datorită acestei inițiative “Republica Moldova o să-și cunoască eroii, pentru care plătim la CEDO”. Cetățenii au salutat proiectul aprobat de Executiv.

  «Cred că acest fapt este benefic, deoarece, după cum știm, toți acești bani se achită din impozitele persoanelor care lucrează zi de zi. Și cred că fiecare ar trebui să-și asume un anumit risc și dacă a dat o sentință greșită, atunci și normal că trebuie să fie judecat și penalizat».

  «E o inițiativă bună, dar eu nu cred că o să fie adusă la capăt. O să găsească metode de a se eschiva».

  Și expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu a declarat că proiectul de lege adoptat de guvern va fortifica justiția din Republica Moldova.

  NICOLAE OSMOCHESCU, JURIST
  «Desigur că este un lucru absolut normal ca și judecătorul, ca și orice alt cetățean trebuie să răspundă pentru acțiunile sale nelegitime. Încă odată repet și accentuiez. Judecătorul e tot om, poate să comită o greșeală juridică. A încălcat legea, dar cu bună credință, din greșeală. Dar când cu rea credință încalcă legea, trebuie să răspundă ca și orice altă persoană».
  Precizăm că, anterior, președintele țării, Igor Dodon, a propus elaborarea unui mecanism prin care bunurile judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO să fie încasate în folosul statului.

  Facebook

  Copyright © 2020