Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  S-a întors cu mâna goală

  Riscă sau nu Moldova să rămână fără gaze naturale în prag de iarnă? Vicepremierul Andrei Spînu spune că nu a reușit să se întâlnească și să discute cu Alexei Miller, directorul Gazprom. Despre aceasta Spînu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, pe care a ținut-o la revenirea din Federația Rusă.

  Andrei Spînu, director general Gazprom pentru exporturi

  „M-am întâlnit cu Elena Burmistrova, director general Gazprom pentru exporturi, nu am discutat cu domnul Miller din motive obiective, sper să am această discuție săptămâna următoare. Am discutat creșterea volumelor de gaze livrate în Republica Moldova, în octombrie”.

  Andrei Spînu a precizat că Guvernul de la Chișinău insistă pe prelungirea contractului semnat în 2020 de către guvernarea PSRM.

  Andrei Spînu, director general Gazprom pentru exporturi

  «Cu Elena Burmistrova, director general Gazprom pentru exporturi, am convenit să inițiem discuții pe implementarea Pachetului Energetic 3, datorii între Republica Moldova și Gazprom și semnarea unui contract pe termen lung. Am solicitat să extindem condițiile la contractul vechi a anului trecut sau anului curent iar în paralel să continuăm discuțiile pe agenda comună».

  Totodată, Spînu a refuzat să răspundă la întrebarea referitor la tarifele pentru consumatorii finali la gaze și dacă acestea vor crește? Potrivit lui, aceasta este speculație.

  – Reieșind din acest fapt, tarifele pentru consumatorii finali vor crește?
  – Eu încă o dată repet, nu voi specula la această temă, la această etapă. Aceasta este speculație

  Între timp, pe rețelele de socializare au apărut primele comentarii în urma conferinței de presă. Ex-ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi e de părere că eșecul și lipsa de rezultat în cazul negocierilor cu Gazprom, este oglinda unei prostii instituționalizate.

  Fadei Nagacevschi, ex-ministrul Justiției al RM

  „L-am ascultat pe ministrul Spînu Andrei cu referire la problema gazelor. Am înțeles că nici el nu a înțeles ce a spus. Am înțeles că arde ceva la guvernare și nu știu ei cum să stingă ceea ce arde din cauza prostiei lor instituționalizate. Se caută vinovatul la opoziție. Guvernarea se victimizează. Dragi guvernanți, sunteți ridicoli deja. Sper să nu faceți prăpăd prea mare în țară și să fugiți de guvernare așa cum ați făcut-o în anul 2019. Atunci ați avut pe cine da vina, acum nu„

  a scris Nagacevschi pe o rețea de socializare.

  Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții PAS pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu ne-a răspuns la telefon. Amintim că în perioada 7-8 octombrie 2021, Andrei Spînu a participat la Forumul Internațional al Gazelor din Sankt Petersburg. În cadrul Forumului, Spînu urma să poarte discuții cu directorul Gazprom, Alexei Miller.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021