Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  S-a declanșat războiul?

  Partidul de la guvernare nu l-a iertat pe procurorul general pentru că a trecut „linia roșie”, așa cum a spus ministrul Justiției Sergiu Litvinenco în ajun. Este concluzia care poate fi trasă în urma ședinței de astăzi a Consiliului Suprem al Procurorilor, la care a fost examinată plângerea deputatului Lilian Carp cu privire la presupusele acțiuni ilegale ale procurorului general Stoianoglo. Deputatul PAS, împreună cu ministrul justiției, solicită inițierea unei proceduri penale împotriva șefului Procuraturii Generale. Detalii, urmăriți în reportaj.

  În primul rând, plângerea deputatului Lilian Carp a fost citită de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco. Mai târziu, Carp însuși a venit la ședința Consiliului Suprem al Procurorilor și și-a exprimat motivele nemulțumirii față de Procurorul General. În primul rând, deputatul și-a amintit de Stoianoglo că, în 2012, fiind membru al parlamentului, el, împreună cu alți deputați – ale căror nume Lilian Carp a ales să le facă publice – a introdus o frază în legea „Cu privire la combaterea spălării banilor” care a permis laundromatul. Un alt motiv pentru nemulțumirea deputatului din PAS a fost faptul că în ianuarie 2021 două companii care aparțin lui Veaceslav Platon au fost reînregistrate pe numele soției procurorului general. Potrivit lui Carp, acestea sunt principalele motive pentru inițierea unei proceduri penale împotriva procurorului general. Deputatul a recunoscut că nu este avocat, iar un consilier care înțelege jurisprudența a contribuit la completarea acestei plângeri. Președintelui Consiliului Suprem al Procurorilor, Angela Motuzoc, acest lucru i s-a părut ciudat.

  Angela Motuzoc, președintele CSP

  „Dacă îmi permiteți, în plângerea depusă de domnul Carp, despre care spune că a fost scrisă de un avocat, am ridicat în mod deliberat documentele și am comparat cererea dvs. și a doamnei Grigoriu, și acestea sunt aceleași. Chiar și greșelile sunt aceleași. Îmi pare rău, dar asta este„.

  Chiar ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Stoianoglo a spus cine și de ce îi consiliază pe Inga Grigoriu și alți deputați cu privire la presupusa implicare a procurorului general în schema „furtului miliardului”.

  Alexandr Stoianoglo, procuror general al RM

  „Acest funcționar a fost demis din sistem pentru încălcări financiare grave. Imediat după demiterea sa din Procuratura Generală, a fost angajată ca consilier la una dintre fracțiunile parlamentare și a fost inclusă în comisia de anchetă a laundromat. Oamenii ar trebui să știe cine este autorul ideii isterice a presupusei mele participări la Laundromat”

  Înainte de a se retrage în camera de deliberări unde urma să fie luată decizia, președintele CSP a sugerat să facă o pauză pentru a-l invita pe procurorul general și a-i oferi dreptul la replica pentru acuzațiile care i se aduc. Acest lucru i-a nemulțumit pe majoritatea celor prezenți, și mai ales pe ministrul justiției Litvinenco.

  „- Mergem împotriva normelor legii. De asemenea, trebuie să ascultăm persoana împotriva căreia sunt aduse acuzațiile!
  – Nu!
  – Cum nu este necesar?
  – Astfel, nu este necesar, pentru că nu suntem în procedura penală ”.

  Procurorii afiliați CSP au insistat că absența lui Stoianoglo este o încălcare a legii. Cu toate acestea, majoritatea a votat în continuare pentru decizie în absența procurorului general.

  Angela Motuzoc, președintele CSP

  «Procurorii au votat, ei vor să respecte legea».

  În mod neașteptat, însuși procurorul general a venit la ședință și și-a expus viziunea asupra situației printr-o scrisoare, adăugând că cei prezenți încalcă legislația în vigoare. Reacția unora dintre ei a fost neașteptată.

  „- În calitate de cine va vorbi?
  – Indiferent de ceea ce decideți, am o declarație și vă rog să o luați în considerare. Înțeleg că fie nu cunoașteți legile aplicabile, fie nu le respectați. Vreau să-mi prezint poziția. „

  Membrii CSP au fost invitați să examineze materialele aduse de Alexandr Stoianoglo. Ministrul Justiției a refuzat chiar să le privească.

  „- Vă rog să citiți declarația.
  – Puneți-l la vot, dnă Motuzoc.
  – Și ce, nu vă interesează ce scrie acolo? Câtă ignoranță arătați! „

  După ce s-au retras în sala de deliberări, membrii CSP au luat o decizie. Drept urmare, s-a decis începerea procedurilor penale împotriva lui Alexandr Stoianoglo. Ancheta va fi efectuată de procurorul Victor Furtună.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021