Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Roadă din belșug, în seră

  Muncim acasă, pentru că altceva mai bun nu este iar peste hotare nu vrem să plecăm. O spun într-un glas proprietarii de sere din localitatea Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. Deși recunosc că nu le este ușor, oamenii au demonstrat că și în țara noastră este posibil să pui pe roate afaceri de succes. Iar pentru asta este nevoie de multă muncă și perseverență.
  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  “În localitatea Dubăsari, raionul Criuleni, aproape în fiecare gospodărie am văzut o seră. Unii gospodari cresc legume pentru consum propriu, alții pentru vânzare”

  De 22 de ani, Irina crește legume în seră și le vinde la piață sau angro. În acest an femeia spune că a sădit două soiuri de roșii și că în mod normal culege până la două tone de roadă.
  Irina Speianu:

  «A mers procesul într-o seră mai mică, lemne, foc, care nu s-a dormit noaptea și sperăm la o roadă bogată. În aceste trei sere, anul acesta am două mii de fire. De pe două mii de fire, culesul este cînd în creștere când în scădere, am cules și 100 de lăzi și 80.”

  Anul acesta, Irina a investit în afacere până la 30 de mii de lei. Femeia a cumpărat semințe, ghiveciuri, medicamente pentru protejarea plantelor de boli, peliculă, sistem de irigare, dar și de încălzire.
  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  “Pentru ca legumele să crească în condiții de seră, este nevoie ca aici să fie o temperatură de aproximativ 15 grade. De asta proprietarii sunt nevoiți, în special pe timp de noapte să facă focul la acest cuptor iar prin această țeavă se emană căldura.”

  Femeia speră să culeagă roada la începutul lunii iunie. Iar prețul pentru un kilogram ar trebui să fie măcar 15 lei pentru ca să își acopere cheltuielile.
  Irina Speianu:

  “La moment când trebuie să vindem roșia noastră, este adusă alta, e foarte rău pentru noi. Anul acesta s-a scumpit pelicula, ața foarte mult, sămânța.”

  Victor Postica împreună cu soția cresc castraveți în 15 sere. Anul acesta ei au sădit șapte mii de plante. Acum castraveții sunt în floare iar peste o săptămână, Victor speră să apară déjà prima roadă.
  Victor Postica:

  “Soția și băiatul, în trei lucrăm. Lucrători nu luăm, pentru că nu am încredere în ei, nu lucrează cum trebuie.”

  Cea mai bogată roadă de castraveți de pe această suprafață a fost de până la 50 de tone, pe care îi vinde angro.
  Victor Postica:

  “Când e culesul, la cinci ne trezim și începem a culege, lucrăm până la opt, nouă.”

  Și ca în orice afacere, Victor spune că întâlnește dificultăți, dar se străduie să le gestioneze corect.
  Victor Postica:

  “Clar că piața, când năvălesc, când aduc de peste hotare, România, Ucraina, le aduc, la noi prețul scade. Altceva mai bun nu este, peste hotare nu vrem. E mai bine aici acasă.”

  Victor Postica și soția sa au început să cultive castraveți acum 15 ani.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020