Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Riscuri suplimentare pentru cetățeni

  Reacțiile după anunțul Moldova Gaz nu au întârziat să apară. Președintele PSRM, Igor Dodon susține că prelungirea contractului pentru o singură lună prezintă riscuri imense suplimentare și incertitudine în plin sezon de încălzire. Ba mai mult, politicianul este de părere că în aceste condiții, guvernul trebuie să dezvolte și să adopte de urgență mecanisme de compensare pentru cetățeni în legătură cu inevitabila creștere rapidă a tarifelor la gaze, care va atrage după sine o creștere a tarifelor la toate produsele și serviciile.

  Președintele PSRM, Igor Dodon susține că de azi înainte, Moldova cumpără gaz pe piață la preț spot. Pentru țara noastră, acest lucru se încadrează în intervalul de 700-800 USD per 1000 de metri cubi. Liderul socialiștilor spune că aceasta este ceea ce prevede prelungirea contractului la prețul pieței, iar prelungirea contractului pentru o singură lună prezintă riscuri imense chair în toiul sezonului de încălzire.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  „Remarc faptul că, dacă ar fi posibil să prelungim contractul în condițiile pe care le-am convenit în 2019 (negocieri în septembrie 2019 între președinții Republicii Moldova și Federației Ruse), atunci Moldova ar primi gaz în trimestrul 4 al anului 2021 la un preț NU mai mare de 250 USD (diferența este de peste 3 ori). Ar fi putut fi diferit? Desigur, da, și unele țări au realizat acest lucru (Ungaria, Serbia și altele). Pentru a realiza acest lucru însă, președintele și Guvernul Republicii Moldova trebuiau să înceapă negocierile cu Gazprom la începutul lunii august, imediat după numirea unui nou cabinet de miniștri, nu să facă declarații politice și să încerce să paseze responsabilitatea asupra altora„ susține Igor Dodon

  Liderul socialiștilor subliniază că în aceste condiții, guvernul trebuie să dezvolte și să adopte de urgență mecanisme de compensare pentru cetățeni în legătură cu inevitabila creștere rapidă a tarifelor la gaze, care va atrage după sine o creștere a tarifelor la electricitate, încălzire etc. Igor Dodon remarcă că socialiștii au elaborat deja un astfel de proiect de lege și îl vor propune spre examinare în parlament. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă ai instituției prezidențiale dar și ai guvernului pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu ne-a răspuns la telefon.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021