Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Riscăm să rămânem fără școli?

  Învățătorii din țară s-ar putea pomeni fără salarii în următoarele luni, iar mai multe instituții de învățământ riscă să fie închise. Declarația le aparține deputaților blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Aceștia spun că mai multe școli din țară nu au acoperire financiară, iar astfel actuala guvernare mizează să continue procesul de optimizare a școlilor început de Maia Sandu. Decizie care va duce la degradarea sistemului de educație în țară și va avea un impact negativ asupra populației, mai spun deputații.

  Vladimir Odnostalco, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  «În prezent, s-a creat situația în care, ministerul Educației depune presiuni asupra autorităților locale pentru ca Primăriile să închidă școlile din localități. Motivând acest lucru prin lipsa de finanțare a instituțiilor de învățământ. Este imoral. Vedem că toate aceste practici europene au dus la scăderea nivelului de educație în țară».

  Deputații spun că astfel de situații au fost și-n trecut, însă fosta guvernare a fost capabilă să evite criza în educație, chiar și în perioadă de pandemie. În 2020, guvernul a reușit identificarea și alocarea a 375 de milioane de lei pentru a nu permite degradarea învățământului și plecarea cadrelor didactice din sistem.

  Petru Burduja, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  «Actualmente, noi avem o situație când practic nu se întreprinde nici o măsură în vederea acoperirii acestor cheltuieli pentru anul 2021. Mai mult ca atât nici nu se cunoaște care este suma necesară pentru acoperirea acestor cheltuieli. Rugăm Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, guvernul RM să intervină de urgență pentru a stabili care este necesarul mijloacelor financiare, deficitul pentru școlile cărora nu le ajunge finanțare pentru anul 2021 și să fie stabilite ca sumă, ca să nu ne pomenim că în lunile octombrie, noiembrie vor rămânea fără salarii».

  Totodată, blocul i-a solicitat guvernului ca această sumă să fie inclusă și în proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, așa încât toate instituțiile de învățământ din țară să beneficieze de acoperire financiară neceasră, așa încât să nu fie închise. Am încercat să luăm legătura cu instituțiile de stat vizate în material, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021