Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Rezoluția protestului civic

  Protestatarii din centrul Capitalei au votat și o rezoluție în care cer încetarea derapajelor anticonstituționale și de degradare a statului de drept, eliminarea controlului politic asupra justiției și sistemului Procuraturii și reîntoarcerea la conducerea Procuraturii Generale a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul se adresează Secretarului General al Consiliului Europei, Președintelui Comisiei de la Veneția, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și întregii comunități internaționale.

  Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu a menționat că în prezent RM asistă la un exercițiu agresiv de diversiune juridică și demolare a pilonilor democrației și statului de drept.

  Adela Răileanu, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Constatăm subminarea absolută a principiilor universale ale statului de drept și ale normelor constituționale și legale. Efectuarea unui atac de tip rider asupra sistemului procuraturii, cu utilizarea și implicarea Serviciului de Informații și Securitate, având la bază o dorință perversă de insuflare a fricii în societate și capturarea acestei instituții. La fel, constatăm faptul că societatea Republicii Moldova, incluzând mediul non-guvernamental, dar și forțele politice își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește corespunderea acestor decizii politice, adoptate de noua guvernare, cu principiile generale enunțate în Constituție”.

  Totodată, protestatarii au condamnat procedura de suspendare și reținere a Procurorului General Alexandr Stoianoglo.

  Adela Răileanu, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Subliniem că modul în care au acționat organele pretinse „de drept”, precum ar fi CSP, procurorul desemnat pe caz și SIS, denotă fentarea Legii Supreme și a procedurii penale, în special în raport cu subiecții de drept de nivel constituțional, așa cum este Procurorul General. În felul acesta devine clar că Alexandr Stoianoglo este victima unei represiuni politice și a dorinței dictatoriale de a instaura un acuzator de stat ostil societății”.

  Documentul este adresat Secretarului General al Consiliului Europei, Președintelui Comisiei de la Veneția, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și întregii comunități internaționale. Într-un comentariu pe facebook, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, reprezentant PAS a menționat că actuala guvernare va continua lupta cu corupția și că fiecare are dreptul la protest.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021