Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Revelion cu umbrelă

  Revelion fără zăpadă și cu temperaturi primăvăratice. Asta ne așteaptă pe final de an. Iar prima zi din 2021 ne aduce vreme posomorâtă, cu ploi și ceață, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Mai în glumă, mai în serios, unii oameni spun că vor uita, în curând, cum arată zăpada și o vor găsi doar pe un vârf de munte.

  Svetlana Turcu, Reporter ACCENT TV

  “În acest an, de Revelion, schimbăm zăpada pe noroi. Pentru 1 ianuarie 2021, meteorologii anunță ploi, iar mercurul în termometre va urca până la 13 grade. Toți doritorii de a admira bradul instalat în Centrul Capitalei își vor lua umbrelele, la fel cum am făcut și eu astăzi.”

  Meteorologii spun că, ultima dată, temperaturi de 13 grade în termometre, în data de 31 decembrie, s-au înregistrat acum 30 de ani.

  Ghenadie Roșca, șeful Centrului de Prognoze Meteorologice

  «Este anormal pentru această perioadă, fiindcă temperaturile sunt cu mult peste limita normală. Pentru că pe timp de zi, ar trebui să avem până la plus trei grade, adică avem cu zece grade peste limita».

  Vremea caldă se va menține și în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie.

  Ghenadie Roșca, șeful Centrului de Prognoze Meteorologice

  «Ne așteptăm la miezul nopții să fie așa vreo 5-6 grade Celsius. Și oricum, pe parcursul nopții, vor scade până la plus unu, plus două grade. Oricum, aceste valori termice sunt ridicate pentru noapte, pentru că trebuia să avem valori până la minus patru grade Celsius».

  Kevin are 29 de ani și venit în Republica Moldova din Franța. El spune că și în țara sa vremea este mai caldă decât de obicei. Dincolo de timpul de afară, Kevin spune că, anul acesta, Revelionul va fi unul cu totul deosebit. Și asta pentru că pe masa de sărbătoare va avea bucate tradiționale moldovenești, din care a reușit deja să guste.

  – Ce te-a impresionat cel mai mult în Republica Moldova?
  – Bucatele moldovenești și ospitalitatea oamenilor!

  Kevin a venit în ospeție la părinții iubitei sale, o tânără moldoveancă, care și-a făcut studiile în Franța și s-a angajat acolo în calitate de inginer.

  De unde veniți?
  Din Franța.
  Și acolo cum este?
  Este cald, simțim foarte mult schimbarea climaterică. Putem spune că aceleași schimbări au avut loc, peste tot, în Europa. O să uităm cum arată zăpada și putem să o vedem doar în munți.

  Iar această tânără a venit în Moldova tocmai din Olanda. Ea spune că și în Țara Lalelelor, vremea nu e cea care a fost odată.

  «Eu abia am venit în țară. Dar ce pot să vă spun este că, față de ceea ce a fost, acum e mult mai cald. La noi, acum zece ani, era multă zăpada. Acum să dea Dumnezeu s-o vedem măcar o dată pe an. Încălzirea globală !»

  Părinții spun că cei mai nerăbdători să vadă zăpada sunt copiii. Micuții și-au pregătit săniuțele și abia așteaptă să se bată cu bulgări de omăt.

  «Era mai bine, era multă zăpadă și copii se distrau în zăpadă acum e numai ploaie. Au săniuță, au de toate, dar așteptăm zăpada».

  «Oamenii singuri își fac cu mâna lor. Epoca aceasta de modernizare, de tehnologii noi, gaze în atmosferă».

  «Atunci au fost ierni mari, acum însă nu avem iarnă. Aceasta e iarnă, primăvară sau toamnă?!»

  «Vremea e altfel. Parcă nici nu este Anul Nou. Acum zece ani, era zăpadă. Astăzi – doar ploi».

  Pentru următoarele șapte zile, meteorologii prognozează vreme posomorâtă cu ceață și ploi, iar ninsorile se mai lasă așteptate.

  a-tv.md

  Copyright © 2020