Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Republica Moldova şi SUA vor avea în premieră un Acord privind transportul aerian

  Republica Moldova și SUA vor avea, în premieră, un Acord bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies” (Cer deschis). Documentul în acest sens dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii a fost parafat ieri, transmite MOLDPRES.

  Acordul stabilește cadrul de cooperare în domeniul transporturilor aeriene dintre cele două state, reflectând principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, normele privind siguranța și securitatea pasagerilor, taxele și certificatele de navigabilitate și competență.

  „Intrarea în vigoare a Acordului „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din SUA, va contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova și diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău. Pe de altă parte, acesta va avea un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, facilitarea cooperării investiționale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. De asemenea, înființarea unui spațiu aviatic deschis cu SUA va aduce beneficii economice impunătoare pentru țara noastră prin creșterea traficului de pasageri, dar și prin sporirea competiției pe piață aeronautică autohtonă”, conform Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI).

  În baza acordului parafat, companiile aeriene cargo moldovenești vor putea deja efectua curse aeriene spre SUA. Procesul de examinare și parafare a Acordului a fost accelerat de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, după ce, în luna aprilie a anului operatorii aerieni au solicitat suport în obținerea autorizațiilor necesare pentru efectuarea zborurilor spre SUA.

  Inițierea negocierilor asupra Acordului, propus de partea americană, a fost dispusă printr-o hotărâre de Guvern din 2018. În urma unui schimb de corespondență între părți, pe 2 noiembrie 2020, MEI a recepționat de la Ambasada SUA textul Acordului parafat pentru a fi examinat de partea moldovenească.

  moldpres.md

  Facebook

  SOCIAL

  Vaccinul rusesc Sputnik-V va ajunge în țara noastră până la sfârșitul acestei săptămâni. Declarația a fost făcută de către liderul PSRM Igor Dodon la...

  POLITICA

  Decizia cu privire la organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova trebuie să fie luată printr-un larg consens politic. Declarația a fost făcută de...

  POLITICA

  Republica Moldova este un stat parlamentar și nu prezidențial. Această remarcă a fost făcută de către președintele Grupului Stânga Unită Europeană din cadrul Adunării...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Aproape 2,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID vor fi procurate în scurt timp de țara noastră. Anunțul a fost făcut de ministerul Sănătății.

  Copyright © 2020