Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Renumita zmeură de la Pocrovca

  În nordul Moldovei, acolo unde se află cele mai multe plantații de zmeură, recolta este în toi. Numai în satul Pocrovca, raionul Dondușeni, fermierii intenționează să strângă până la 500 de tone de fructe de pădure, cele mai multe dintre ele urmând să fie exportate în Rusia. Cum se desfășoară culesul în sătucul din Nordul Moldovei a aflat colega noastră Ilona Vedrașco.

  Localitatea Pocrovca, din raionul Dondușeni, este una specială. Preocuparea de bază a localnicilor este recoltarea merelor și a prunelor. Iar în toiul verii, locuitorii colectează și exportă una dintre cele mai dulci fructe de pădure – zmeura. Părintele Andrei, originar din Pocrovca, și familia sa vizitează des nordul țării, pentru a-și ajuta părinții.

  PĂRINTELE ANDREI, PREOT, BISERICA MĂZĂRACHE, CHIȘINĂU

  «Acum este sezonul zmeurei, atât de mulți copii vin să-și ajute părinții și așa facem și noi. Există o cantitate uriașă de zmeură și, desigur, nu reușesc să o colecteze, așa că orice mâini în plus sunt un ajutor enorm».

  Pocrovca are 1080 de locuitori, iar fiecare localnic are propria sa mică plantație. Într-un sezon, sătenii adună aproximativ cinci sute de tone de zmeură.

  «Am schimbat marea pe zmeură. Coronavirusul nu ne lasă să ne odihnim în alte locuri, așa că ne odihnim pe plantațiile de zmeură».

  FEODOR COVALIOV, LOCUITOR, S. POCROVCA

  «Dulceață, fructe în suc propriu, pentru nevoile mele voi cheltui 70-80 kg pe sezon, am destule și pentru copii si nepoti. Au o normă: lucrează de dimineață până la 10, au strâns trei găleți fiecare, iar seara sunt răsplătiți».

  Zmeura în satul Pocrovca a prins rădăcini încă în anul 1970. Acum ea este exportată în Federația Rusă, Polonia dar și alte țări din UE.

  PĂRINTELE ANDREI, PREOT, BISERICA MĂZĂRACHE, CHIȘINĂU

  «Piața principală este Rusia. Și nu numai pentru zmeură, ci și pentru mere, care sunt cultivate aici în sat. Zmeura se adună o zi întreagă, se depozitează într-un frigider special și se răcește câteva ore. Spre dimineață, este încărcată în frigidere și trimisă la Moscova, Polonia».

  ALEXANDRU SVISTUNOV, COLECTOR ZMEURĂ

  «Suntem în camera frigorifică. Aici depozităm zmeura, o răcorim până la două grade. Apoi o încărcăm în camion. Exportăm circa 10-12 tone de zmeură pe zi».

  85% din producția locală de zmeură este exportată. Cei din Pocrovca sunt bucuroși că au o piață constantă. Un kilogram de pomușoare de la producător costă 40 de lei.

  Copyright © 2020