Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Reniță, în vizorul ANI

  Averea deputatului Iurie Reniță va fi verificată de către Agenția Națională de Integritate. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist, Vlad Batrîncea. Acesta a sesizat Agenția despre o serie de neconcordanțe pe care le-a depistat în declarația de venit a parlamentarului.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM, deputat PSRM

  “ANI a inițiat controlul averii și a intereselor personale a dlui Reniță. Atunci când a revenit în Moldova (n.r. din funcția de ambasador al Republicii Moldova în România) el avea bani pe conturi în euro, lei, roni. Este vorba despre 400 mii lei, peste 17 mii euro și un cont în roni. Am transmis datele la ANI și Procuratura Generală. El, împreună cu toată familia, a trăit o perioadă de timp, până a deveni deputat, cu 3 000 lei pe lună, cu întreținerea familiei, două automobile… banii din cont nu erau cheltuiți. Nu cred că el este capabil să ne răspundă cum în Republica Moldova o familie poate trăi cu acești bani. La sigur a avut și alte venituri, decât cele declarate”.

  Batrîncea mai susține că fostul ambasador al Republicii Moldova în România a ajuns în această funcție pe o cale ilegală. Socialistul susține că a sesizat și Procuratura în acest caz.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM, deputat PSRM

  “Promovarea în funcția de ambasador, în 2010, s-a produs cu încălcări grave a legii. Se iau decizii politice când cineva se duce ambasador la București. Ca să fie trimis ambasador, el urma să obțină acest grad diplomatic și cei de la Ministerul de Externe împreună cu președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, au făcut un efort și i-au calculat ca și stagiu diplomatic anii de facultate, care nu au avut nimic comun cu experiența diplomatică și inclusiv trei ani, care dânsul a activat la American British Tobacco – anii 2007-2010.”

  Deputatul PSRM spune că deocamdată nu a primit răspuns nici de la Procuratura Generală, nici și de la Ministerul de Externe. Ales în calitate de deputat pe listele Blocului ACUM, Iurie Reniță a fost ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, dar și Serbia și Muntenegru, în perioada anilor 2010-2015. Reniță a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că declarațiile lui Batrîncea nu au temei și le-a calificat drept minciuni.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021