Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Reguli fără reguli

  Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost îndemnat să recitească mai des Regulamentul de procedură al organului legislativ al țării, pentru a putea desfășura corect și fără încălcări ședința plenară. În urma discuțiilor, speakerul a acceptat existența unor lacune în cunoașterea legislației în vigoare.

  La începutul ședinței plenare de astăzi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a decis să prezinte regulile în baza cărora noua legislatură va activa următorii patru ani. Cu toate acestea, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea a declarat că noile regulile dictate de Grosu, contravin Regulamentului Parlamentului.

  Igor Grosu, președintele Parlamentului RM

  «Vă rog mult, să stabilim o astfel de practică, bazată pe Regulamentul Parlamentului: proiectele care nu au aviz pozitiv din partea guvernului sau a comisiei de profil, nu vor fi supuse procedurii de examinare».

  Vasile Bolea, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Ceea ce tocmai ați spus încalcă normele Regulamentului Parlamentului, art. 46., domnule președinte, spune clar că, deși nu există aviz din partea comisiei sau guvernului, la cererea fracțiunii parlamentare, a biroului permanent al parlamentului sau a cel puțin cinci deputați, inițiativa poate fi introdusă pe ordinea de zi pentru a fi discutată. Prin urmare, recitiți regulamentul».

  Igor Grosu a fost surprins de prezența unei astfel de clauze în Regulamentul de procedură al Parlamentului și l-a rugat pe șeful Departamentului juridic al Parlamentului, Ion Creangă, să facă claritate. Creangă a confirmat cele spuse de deputatul Bolea. Speakerul s-a arătat indignat de cele auzite și a întrebat cine a scris aceste reguli.

  Igor Grosu, președintele Parlamentului RM

  «Cine a elaborat acest Regulament?
  – Parlamentul.
  – Parlamentul RM».

  Subliniem că, Regulamentul de procedură al Parlamentului Republicii Moldova are o vechime de mai bine de un sfert de secol. Acest document a fost adoptat în februarie 1996. Am încercat să luăm legătura cu serviciul de presă al Legislativului pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021