Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Regenerarea urbană a Chișinăului

  Astăzi, mai mulţi responsabili din cadrul Primăriei Chişinău, experţi în domeniul urbanismului şi arhitecturii din Sankt Petersburg, printre care şi Iurii Bakei – urbanistul principal al orașului, director al Centrului de proiectări și cercetări a planului general al orașului Sankt Petersburg, profesori și studenți ai Facultății Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei, au participat la un atelier de lucru privind regenerarea urbană a municipiului Chișinău.

  Potrivit reprezentanților primăriei, colaborarea cu experţii urbanişti din Federaţia Rusă a început încă în anul 2020, atunci când după o vizită de lucru în Sankt Petersburg, părțile au convenit să facă un schimb de experienţă și să împrumute cele mai bune practici. Astfel, specialiștii din Rusia, împreună cu specialiștii din RM au lucrat la elaborarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Chişinău, document care va sta la baza actelor ce urmează a fi elaborate cu referire la dezvoltarea şi modernizarea municipiului Chișinău.

  Ilie Ceban, viceprimar al Municipiului Chișinău

  «În așa mod noi transmitem experiența care o avem noi, preluăm practica nouă care o dezvoltă instituțiile de învățământ și în așa fel obținem rezultate foarte bune pentru ambele părți implicate. Noi pledăm pentru proiecte noi, proiecte interesante. Preluăm experiența atunci când mergem peste hotare, în România, Rusia”.

  Ulterior, municipalitatea își propune elaborarea Planului Urbanistic General, document care trebuie să stea la baza dezvoltării orașului. Tot în cadrul atelierului de lucru a fost selectat Centrul Național de Creație – Satul Moldovenesc „Buciumul” pentru a fi revitalizat. Ceban spune că obiectivul este amplasat în centrul orașului, pe o suprafață de 0,68 ha, iar acum se află în paragină.

  Ilie Ceban, viceprimar al Municipiului Chișinău

  Este un teren foarte frumos în centrul orașului, sunt niște clădiri de valoare națională și care necesită a fi valorificate în cea mai reușită formă. Modalitatea de valorificare a acestui obiectiv urmează a fi decisă de specialiști implicați în acest proces, de către noi toți, vom avea și dezbateri publice 5.19

  Centrul Național de Creație – Satul Moldovenesc „BUCIUMUL” este un monument de arhitectură, iar în proiect participă 10 orașe din bazinul Dunării, care colaborează între ele și-și împărtășesc experiența.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021