Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Refugiații, în siguranță

  Momente de bucurie și siguranță pentru refugiații ucraineni care au găsit un adăpost în Moldova. Cetățenii din țara vecină spun că au fost luați chiar de la frontieră și au fost cazați în locuri unde beneficiază de hrană, apă, produse de igienă și haine călduroase. Unul dintre aceste locuri este și Centrul de plasament temporar pentru refugiați din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

  Rusalina a venit în Moldova din satul Maiaki, regiunea Odesa împreună cu ai săi șase copii. Cel mai mic are doar doi ani. Femeia nu a reușit să le ia tuturor copiilor actele de identitate, așa că unii micuți nu au nici măcar certificate de naștere.

  „Vă mulțumim că ne-ați primit, nu mi-am imaginat atâta ospitalitate. E cald, copii au de mâncare.” Chiar în vamă, fetele aduceau pachete cu mâncare și ceai cald».

  Femeia spune că nu are unde se duce în altă parte, așa că o să se afle la Centrul de plasament pentru refugiați din satul Bulboaca atât cât va fi nevoie.

  „Să dea Dumnezeu să treacă totul, să fie pace și să ne întoarcem acasă.”

  Și Hrustalina este bucuroasă că a găsit un adăpost deasupra capului. Femeia este mamă a doi copii, unul de doar un an și celălalt de 7 ani. Tânăra mamă mulțumește moldovenilor pentru ospitalitate și ajutor.

  „Bărbatul care ne-a adus, m-a întrebat cum mă simt, cum sunt copiii, mi-a dat bani, 50 de lei, nu este atât de mult, dar mulțumesc și pentru asta. Mulțumesc mult moldovenilor. “Sperăm că se va ajunge la o înțelegere și totul va fi bine, și ne vom întoarce acasă.”

  Iar această femeie a venit în Moldova din Odesa, împreună cu toată familia și animalul său de companie.

  “Am venit aici cu fiica, copilul ei și cu pisica, am reușit să o luăm cu noi. Ni s-a oferit tot de ce este nevoie, mâncare, produse de igienă, mulțumim foarte mult, foarte grijulii».

  La Centrul de plasament temporar pentru refugiați din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, persoanele beneficiază de cazare, hrană și produse de igienă. Pentru copii a fost amenajat chiar și un teren de joacă.

  Eugenia Buruian, pedagog, Școala internat-auxiliară, Bulboaca

  “Dacă copiii o să fie pe o perioadă mai îndelungată aici, atunci am hotărât împreună cu cadrele didactice, să încercăm să-i integrăm în activitățile educaționale ale noastre. O să încercăm să facem diferite jocuri, activități sportive, ca să se simtă copiii mai degajați.”

  Eugeniu Buruian, director, Școala internat-auxiliară, Bulboaca

  “La moment în Centrul de plasament temporar pentru refugiați avem 14 persoane, avem patru maturi și zece copii. Avem locuri pentru 30 de persoane, dar cu tendința de majorare până la 50 de locuri.”

  Administrația Centrului de plasament temporar pentru refugiați îndeamnă oamenii care pot, să facă donații.

  Eugenia Buruian, pedagog Școala internat-auxiliară, Bulboaca

  “Am hotărât să facem această binefacere…am hotărât să…mă scuzați..dar am emoții….să încercăm să aducem o bucurie, un zâmbet, o liniște mai ales a copiilor.”

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021