Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Reforma justiției

  Componența Consiliului Superior al Magistraturii va fi modificată. Din cadrul acesteia vor fi excluși președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul justiției și procurorul general. Modificările au fost aprobate în cadrul ședinței guvernului. Totodată, modificările operate, vizează procedura de numire a magistraților, președinților de instanțe și adjuncții acestora.

  Pe ordinea de zi a ședinței Executivului s-au regăsit 15 proiecte de lege. Unul din ele a vizat modificarea legii cu privire la sistemul judiciar. Mai exact, autorii priectului și-au propus excluderea termenului inițial de 5 ani, de numire al judecătorilor, precum și impunerea unei vârste limită, în care se pot afla în funcție.

  Veronica Mihailov-Moraru, secretar de stat al Ministerului Justiției

  „Prin acest proiect de lege se propune excluderea termenului de cinci ani de numire inițială a judecătorilor în funcție. Aceștia vor fi numiți în funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. O altă modificare se referă la imunitatea magistraților. Se propune ca judecătorii să beneficieze doar de imunitate funcțională și anume, imunitate în caz de urmărire penală doar pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în exercitarea funcțiilor lor”

  Totodată, potrivit funcționarului, dacă modificările vor intra în vigoare, atunci Consiliul Suprem al Magistraturii va cuprinde 12 membri – 6 judecători și 6 persoane integre și cu experiență în domeniu. Mai mult, mandatul membrilor CSM va crește de la patru la șase ani. Iar, aceste persoane nu ar trebui să fie afiliate politic. Proiectul urmează să fie trimis spre examinare în Parlament.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021