Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Reforma justiției compromisă?

  Oamenii sunt sătui de show-urile cu mascați și nu mai cred în reforma justiției. Declarația a fost făcută de politologul Corneliu Ciurea. Opinia acestuia vine la scurt timp după prezentarea sondajului IMAS. Studiul demontrează că majoritatea moldovenilor sunt de părere că, în ultima perioadă, în domeniul justiției nu s-a întreprins nimic. O părere similară a fost împărtășită chiar și de votanții PAS.

  Lupta împotriva corupției și reformarea justiției – au fost printre prioritățile anunțate de Partidul Acțiune și Solidaritate, atât în perioada electorală, cât și după alegerile parlamentare anticipate din vara anului trecut.

  Maia Sandu, președintele RM

  ”Astăzi, RM are șansa reală de a face schimbări profunde, sistemice în domeniul justiției. Reformarea acestui sector este prioritatea numărul unu al guvernării„

  La șase luni distanță, moldovenii nu mai cred în reforma justiției promisă de PAS, or în capacitatea celor de la putere de a realiza acest scop. O spun mai multe voci și o confirmă recentul sondaj realizat și prezentat de compania IMAS. Potrivit datelor colectate în perioada ianuarie-februarie, curent, doar 13% din respondenți mai văd că această reformă avansează cu pași concreți, 27% din moldoveni sunt de părere că implementarea reformei s-a împotmolit, iar majoritatea cetățenilor, mai exact, 49% spun că în domeniu nu s-a făcut aproape nimic.
  Mai mult, potrivit sociologului Doru Petruți, gradul de nemulțumire a crescut și în rândul votanților PAS.

  Doru Petruți, director IMAS

  «10% din votanții PAS cred că situația din domeniul justiției s-a înrăutățit și 29% consideră că situația a rămas aceeași. 39% din votanții PAS că reforma justiției s-a împotmolit, iar alți 17% cred că nu are loc nici o reformă. În rândul votanților PAS există două curente de opinie 43% consideră că justiția devine independentă, iar 43% din votanții PAS cred că ea trece sub controlul celor de la putere».

  Politologii spun că cifrele prezentate de sociologi, au o explicație simplă.

  Corneliu Ciurea, politolog

  «Vraja discursului politic despre lupta cu corupția și reforma justiției, treptat s-a risipit. Oamenii au început să vadă realitatea așa cum este ea, lipsa unor eforturi de a consolida democrația, iar atunci când aceste eforturi chiar se întreprind există o intenție clară politică. Faptul că domnul Stoianoglo a fost reținut și arestat, și anchetat pe nedrept, nu poate fi ascuns prin declarații propagandistice. De fapt show-urile cu mascații sunt fumigene. Atunci când ele se produc cu regularitate apare o înțelegere că este o intenție sinistră a guvernării de a scăpa basma curate».

  Sondajul celor de la IMAS a fost comentat și de către vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS, Mihai Popșoi a declarat că mulți cetățeni aveau așteptări prea mari și au crezut că procurorii și magistrații vor deveni mai buni, incoruptibili și sfinți peste noapte, lucru care este imposibil iată de ce, actuala guvernare scade la capitolul încrederea și preferințele populației. Subliniem că, sondajul „Barometrul socio-politic ferbuarie 2022”a fost realizat de către compania IMAS, pe un eșantion de 1123 de persoane din 79 de localități, prin metoda față în față, cu o marjă de eroare de +-3 %, în perioada 24 ianuarie – 14 februarie, la comanda Public Media.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021