Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Recoltă distrusă de grindină

  Ploaia cu grindină din ultimele zile a făcut prăpăd în nordul țării. În localitatea Cunicea, raionul Florești, roada de căpșuni din acest an a fost compromisă în proporție de 90 la sută, spun agricultorii. Autoritățile locale sunt neputincioase și spun că nu pot da o mână de ajutor agricultorilor din lipsă de bani.

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  “În localitatea Cunicea, raionul Florești, o suprafață totală de circa 100 de hectare de căpșuni a fost distrusă de grindină. Agricultorii spun că peste o săptămâna așteptau să culeaga roada, însă acum se gândesc de unde să împrumute bani pentru a investi în recolta din anul viitor.”

  Andrei Samohvalov a cultivat trei hectare de căpșuni în care a investit mai mult de jumătate de milion de lei. Deși anul trecut s-a bucurat de o recoltă cu mult peste măsura așteptărilor anul acesta, roada a fost distrusă.

  Andrei Samohvalov, antreprenor

  ” – Nu mai poți faci nimic cu căpșuna aceasta, nici la piață, nici pentru export. – Toată e așa? – 95 la sută. Chiar și cea mai măruntă care a rămas e distrusă. A plouat mărunt și des, și a distrus-o practic în totalitate.”

  În aceeași situație se află și Vitalie Cornienco care a muncit zi și noapte pentru a obține o recoltă bogată de căpșuni.
  Vitalie Cornienco, antreprenor

  „Sunt aici în fiecare zi pe deal, începând cu primăvara devreme, de când s-a topit zăpada și până toamna târziu. Nu a rămas practic nimic, cel puțin 20 la sută. Partea de nord e distrusă de tot, la sud a mai rămas puțin. Nu mai am ce să mai aștept.”

  Antreprenorul spune că a investit mai bine de 400 de mii de lei într-o plantație de 2 hectare de căpșuni.

  Vitalie Cornienco, antreprenor

  „Erau banii mei, dar acum nu mai sunt. Trebuie să ne ducem la vreo bancă să luăm. Dumneavoastră nu veți da?”

  Acum tot ce pot face fermierii, este să trateze puțin din roada rămasă, deși este clar, că în acest an roada a fost compromisă.

  Andrei Samohvalov, antreprenor

  „Nu a rămas practic nimic, nu o vom putea exporta, ceea ce va rămâne va fi pentru piața locală, deși nici aici nuștiu dacă o vom vinde. Prelucrăm măcar un pic să nu pierdem măcar gustul.”

  „Stropim să își revină căpșuna și să o lecuiască. A plouat jumătate de oră, dar tare, cu grindină mașcată, a stricat și acasă și prin grădini tot a fărâmat.”

  „Eram la benzinărie, și ploua, era așa piatră multă că puteți să o luați cu lopata. Nu am văzut așa grindină.”

  Autoritățile locale spun că nu pot da o mână ajutor agricultorilor din lipsă de bani. Responsabilii de la Primăria din Cunicea ne-au spus că vor expedia o solicitare autorităților centrale pentru e interveni și a compensa, în măsura posibilităților, din paguba agricultorilor.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021