Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Recolta de sfeclă de zahăr este cu 35% mai slabă faţă de anul trecut

  În acest an, recolta de sfeclă de zahăr le-a lăsat un gust amar agricutorilor, deoarece este cu 35 la sută mai slabă faţă de 2021.

  Primăvara rece şi vara secetoasă au tăiat şi din cantitate, dar şi din calitate. La nordul Republicii Moldova, oamenii au strâns 40 de tone de sfeclă de zahăr la hectar, cu aproape 30 de tone mai puţin decât anul trecut.

  În ultimii ani, numărul producătorilor de sfeclă de zahăr din Republica Moldova a scăzut. Vladimir Novac este unul din cei trei agricultori din raionul Floresti care creşte planta rădăcinoasă. În acest an a semănat 275 de hectare de sfeclă de zahăr. Deși, vara, cultura a avut de suferit din cauza secetei, ploile de la începutul toamnei au salvat o parte din recoltă.

  VLADIMIR NOVAC agricultor: „Roada, în acest an ne-au scăpat ploile. Era foarte slabă în luna august, dar după ploile din septembrie s-a îmbunătăţit. Vom avea o roadă de 40-45 tone la ha.”

  În aceste zile, combinele agricole mişună prin câmpuri. Muncitorii speră să adune toată recolta până la venirea gerurilor.

  VICTOR BRÎNZĂ şef de brigadă: „Până când facem toate lucrările posibile pentru a recolta sfecla. În momentul de faţă sfecla arată binişor, e bună, după cum ploi nu au fost. Zharitatea sfeclei de zahar este de la 16% în sus.”

  Investiţiile pentru creşterea sfeclei de zahăr sunt foarte mari, spun agricultorii. În pofida cheltuielilor, nu există premise pentru majorarea preţului la zahăr. Decizia finală le aparţine însă procesatorilor de materie primă.

  VLADIMIR NOVAC agricultor: „Este o cultură costisitoare. Un ha costă 34 mii de lei. Este o cultură foarte riscantă. Dacă avem o vară şi primăvară fără precipitaţii atunci La ziua de azi e 22 de lei kg de zahăr, practic toate lucrările sunt făcute şi fabricile s-au întors cu faţa la producători, ne-au mărit până la 1.100 lei tona de sfeclă. Eu socot că preţul ar trebui să rămână acelaşi.”

  În acest an, suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în Republica Moldova este de 13 mii de hectare. Anul trecut, însă, a fost înregistrată o recoltă record, de 70 de tone la ha.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  ECONOMIE

  SA „Moldovagaz” îi datorează companiei rusești „Gazprom” 854,9 milioane de lei pentru livrările de gaze naturale efectuate până acum. Din această sumă, 781,0 milioane...

  Noutăţi

  Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală...

  Noutăţi

  Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au prelungit starea de urgență din Republica Moldova cu încă 60 de zile, începând cu data 6 decembrie. O...

  ECONOMIE

  În luna decembrie, Moldovagaz va plăti mai puțin decât în luna noiembrie pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la...

  Copyright © 2021