Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Recolta de fructe, afectată

  Dacă în anii precedenții agricultorii moldoveni au fost afectați de grindină, secetă și ninsori, anul acesta le-au dat bătăi de cap înghețurile și precipitațiile abundente. Dintre fructele sâmburoase, cele mai afectate au fost caisele, iar în unele regiuni pierderile provocate de înghețuri sunt de până la 100 de procente.

  Vitalie Urechean este administratorul unei companii agricole din Moldova. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, roada de prune, caise și piersici i-a fost compromisă.

  VITALIE URECHEAN, ADMINISTRATOR COMPANIE AGRICOLĂ

  «Au fost niște înghețuri puternice anume aici, la Anenii Noi, până la 10 grade. Cu regret a fost afectată puternic pruna, caisele și piersicile. În afară de aceasta, recent a plouat 3 săptămâni la rând și din cauza aceasta avem mari probleme cu boli care au apărut în livezi».

  Peste 2 săptămâni urmează a fi recoltate și pierisicile. Dacă în anii precedenți lucrătorii adunau 5-6 tone la hectar, anul acesta se preconizează doar 500 kg. Circa 40% din recolta de piersici este distrusă.

  VITALIE URECHEAN, ADMINISTRATOR COMPANIE AGRICOLĂ

  «Avem foarte mari probleme și cu piersicii. Pe copac nu sunt mai mult decât 5-6 piersici. Roada este compromisă anul acesta, dar sper că ceea ce a rămas pe copaci va fi vândută pe piața internă. Sper că măcar ieșim în 0 la toate cheltuielile, care au fost anul acesta».

  Din cauza pandemiei de Covid-19, agricultorii se vor confrunta și cu lipsa forței de muncă.

  VITALIE URECHEAN, ADMINISTRATOR COMPANIE AGRICOLĂ

  «Din cauza virusului Covid-19 pot să apară probleme anul acesta. Poate o să aducem oameni de la nord sau trecem la uscătorie, unde este nevoie de mai puțini oameni».

  Afectată de înghețuri a fost și producția de pomușoare sezoniere.

  ANETA GANENCO, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI „POMUȘOARELE MOLDOVEI”
  “Chiar dacă atunci planta nu avea floare și ne-am gândit că poate nu va fi atât de afectată cum au fost livezile de caise și cireșe, oricum planta era în faza de dezvoltare. Deja primul soi de mure care s-a copt Arapaho este un pic mai mărunt decât de obicei, cantitativ este mai puțin și oamenii suferă din cauza acestor fenomene naturale.”

  Asociația Moldova Fruct întrunește peste 180 producători și exportatori de fructe sâmburoase. Directorul executiv al asociației ne-a spus că toamna săracă în precipitații și iarna caldă au afectat direct recolta.

  IURIE FALĂ, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIAŢIA MOLDOVA FRUCT

  «Practic în unele regiuni s-au atestat până la 90% din caise care au înghețat. Astfel, noi o să avem mai puține caise comparativ cu anul trecut, inclusiv și prețurile vor fi mai mari, atât pentru export, cât și pentru piața locală».

  Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, producția de piersici și caise din acest an va fi cu 50% mai mică faţă de anul trecut, iar prețul fructelor va fi dublu.

  Facebook

  Copyright © 2020