Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Recalcularea pensiei va putea fi solicitată și în regim online

  Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă va putea fi depusă și în format electronic. Un proiect de lege în acest sens a fost publicat astăzi pentru consultări publice de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

  Cererea va putea fi depusă online pe adresele: www.servicii.gov.md sau www.cnas.md . Astfel, pe lângă modalitatea actuală de depunere a cererii de reexaminare a pensiei la subdiviziunea teritorială a Casei Naționale, se reglementează o opțiune nouă în vederea facilitării acordării dreptului la reexaminare în baza datelor declarate, deține în Registrul de stat al evidenței individuale.

  Conform Legii cu privire la sistemul public de pensii, de la 1 ianuarie 2021 vor fi reexaminate pensiile pentru limită de vârstă pentru aproximativ 18.119 beneficiari, care și-au stabilit dreptul la pensie după 1 ianuarie 1999 și au realizat un stagiu după stabilirea acestui drept de la 7 la 10 ani. Începând cu 1 ianuarie 2022, se vor reexamina pensiile pentru limită de vârstă pentru 19.314 beneficiari care au realizat un stagiu de cotizare de la 5 la 7 ani. De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, vor fi reexaminate pensiile pentru limită de vârstă pentru 42.597 de beneficiari care au un stagiu de cotizare de la 2 la 5 ani.

  Amintim, numărul beneficiarilor care pot cere reexaminarea pensiei a crescut substanțial datorită unei inițiative a deputaților PSRM. Din 1 iulie, 13 575 de pensionari din Moldova pot solicita recalcularea pensiei. Reexaminarea pensiei o pot solicita beneficiarii a căror pensie a fost stabilită în perioada 1 ianuarie 1999 – 1 ianuarie 2019 și care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 10 ani în sus. Pensia estimată pentru această categorie va constitui în mediu 5 118 lei sau cu 2419 lei mai mult decât primesc acum.

  MSMPS solicită expunerea de propuneri și comentarii pe marginea acestui proiect până în data de 23 iulie 2020.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Noutăţi

  Bătrânii noștri dau o pensie întreagă pentru un metru cub de lemne, numai să nu înghețe la iarnă. Cel mai greu le este celor...

  Noutăţi

  Începând cu 1 iulie 2022, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar...

  POLITICA

  Președintele țării, Maia Sandu, a promulgat legea care prevede majorarea vârstei de pensionare. Decretul șefului statului a fost publicat pe site-ul Președinției.

  SOCIAL

  Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în 2020 a avut un venit de aproape 800 de mii de lei. Datele se conțin în declarația de...

  Copyright © 2021