Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Reacții: Un precedent periculos

  Curtea Constituțională a decis că există circumstanțele legale care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Iar decizia a stârnit un val de reacții în spațiul public de la Chișinău. Aceștia declară în unison că RM urmează să parcurgă o cale destul de dificilă și să țină piept unei criză fără precedent

  Igor Volnițchi, politolog

  Decizia CCM putea fi anticipată, ar fi fost de mirare dacă lua altă decizie. Despre acest lucru vorbeau și politicienii și analiștii politici, și toți cei care urmăreau fenomenul politic în RM. Acum suntem în situația în care trebuie să constatăm că e o decizie irevocabilă, nu se discută și nu poate fi supusă niciunei căi de atac și prin urmare vom avea anticipate. Nuștiu dacă aceste alegeri sunt o soluție pentru RM, avem de parcurs o cale deloc ușoară, la finalul căreia nu se prevede o luminiță 00.50

  Corneliu Ciurea, politolog

  CCM se află sub presiune enormă din partea unor politicieni de aici, în primul rând din partea Președinției dar și din partea unor factori externi dar mai exista speranța că judecătorii CCM nu vor păși pe această cale periculoasă sfidându-și propria carieră. Acum aceștia merg într-o pantă lunecoasă și s-ar putea la un moment dat să iasă din sistemul judecătoresc și să fie sancționați pentru această decizie nefericită

  Fostul președinte al CCM, Dumitru Pulbere e de părere că această decizie a fost remisă cu o serie de încălcări.

  Dumitru Pulbere ex- președinte CCM

  După mine a fost încălcată procedura de reexaminare, atunci când a înaintat recuzare unui judecător că e fost membru de partid, fost subaltern a actualei președinte, Curtea a refuzat. Eu consider că nu este convingător avizul CCM semnat de trei judecători. Din punct de vedere formal avizul corespunde codului jurisdicției constituționale, din punct de vedere logic, nu insuflă încredere la cetățenii din RM, când trei judecători, unul fiind recuzat, semnează avizul și hotărăsc soarta RM . Avizul actual emis de CCM contravine practicii CCM și avizului Comsiei de la Veneția care a fost, în asemnea cazuri, elaborat în iunie 2019.

  Și fracțiunile politice au venit deja cu o reacție. Platforma DA a luat act de decizia Curții Constituționale, și spun că au asistat cu toții la un spectacol de prost gust al unor politicieni iresponsabili şi forțe politice populiste. Iar liderul Pro Moldova, Andrian Candu, susține că cei care și-au dorit acest lucru, să-și asume consecințele.

  Din declarația PPDA

  „Aceste jocuri politice creează precedente extrem de periculoase, Republica Moldova riscând să rămână şi în viitor un poligon de experimente al forțelor străine de interesele oamenilor şi ale țării noastre, fapt care va vulnerabiliza și mai mult statul, dar și instituțiile sale”

  Andrian Candu, președintele ”Pro Moldova”

  ”Cei care ne-au împins în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată țara din anarhie cât mai curând. O nouă rundă de măsurări de orgolii și aplomb sigur nu ne face bine”

  Într-un comunicat de presă, formațiunea politică ”Pentru Moldova” o acuză pe Maia Sandu că ar sta în spatele deciziei CCM.

  Din comunicatul de presă al Platformei ”Pentru Moldova”

  ”Maia Sandu a vrut, Curtea Constituțională a decis: alegeri anticipate pe timp de pandemie. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e nici pe departe o rezolvare a crizei politice, ci aprofundarea ei. În loc de stabilitate și gestionarea eficientă a crizei pandemice, Maia Sandu a dus această țară și oamenii acestei țări spre nihilism, revoltă și dezorganizare”

  Parlamentarii susțin că Maia Sandu „și-a tăiat nu doar ei craca de sub picioare, ci și tuturor oamenilor care așteptau soluții pentru probleme lor, în plină criză economică, pandemică și socială”.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020