Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Reacția șefului statului

  Șeful statului reacționează la situația creată astăzi în plenul Parlamentului, dar și la protestul care s-a desfășurat în fața legislativului. Igor Dodon s-a arătat îngrijorat de comportamentul dreptei politice, pe care a îndemnat-o să nu să transforme Parlamentul în teatrul absurdului sau în ring de box.

  Președintele a scris pe pagina sa de Facebook că Parlamentul a fost astăzi arena unui spectacol de instabilitate, haos și ură din partea fracțiunilor de dreapta. Igor Dodon a menționat că unele persoane nu pot ieși din emoțiile campaniei electorale și în loc să demonstreze cultură înaltă, unii așa-numiți „oameni buni” s-au comportat violent și neobrăzat la tribuna celui mai important for politic al țării – au răcnit, au stropit cu apă, au lovit, au blocat darea de seamă a miniștrilor, au rupt microfoane.

  Igor Dodon, președintele RM

  ”Eu am acceptat, așa cum se cuvine, decizia alegătorilor din 15 noiembrie. Nu am protestat, nu am chemat lumea în stradă, nu am blocat în vreun fel procedura de transmitere a mandatului de președinte. Comportați-vă și voi respectuos, nu apelați la violență și destabilizare, fiindcă statul este mai presus de voia voastră, iar deciziile politice în Legislativ se iau cu majoritatea voturilor, nu cu pumnul și bâta. Unii ca voi au distrus deja Președinția și Parlamentul pe 7 aprilie 2009. Vreți să repetați faptele lor „eroice” și să dați încă o dată foc la instituțiile statului? Eu vă îndemn să vă liniștiți și să conștientizați răspunderea enormă care vă revine.”

  Potrivit lui Igor Dodon, democrația înseamnă dialog, polemici, certuri, dacă e cazul, dar în limita bunului simț, cu abordare civilizată și cu respect față de oponent și mai ales față de cetățeni. Șeful statului a îndemnat opoziția să vină cu amendamente, cu alternative, să se adreseze la Curtea Constituțională, să amâne votarea legilor, dar nu să transforme Parlamentul în teatrul absurdului sau în ring de box.

  Igor Dodon, președintele RM

  ”Vă amintesc, doamnelor și domnilor deputați, că aveți un Președinte nou ales. Și de asemenea vă amintesc că nu există în prezent o coaliție de guvernare, însă o asemenea coaliție poate fi creată de doamna Maia Sandu și de adepții dumneaei din Parlament, inclusiv cu participarea domnilor Candu, Filip și alții. Voturi aveți suficiente, dacă veți căuta. Am mai spus și repet: dacă nu vă place Guvernul Chicu, inițiați demisia acestuia, îl dați jos și alegeți un alt prim-ministru sau puteți organiza alegeri parlamentare anticipate. Dar respectați procedurile legale. Și nu cereți ultimativ, căci nu aveți un asemenea drept nici legal, nici moral, nici politic”

  Dodon a mai declarat că socialiștii nu-și pot permite să abandoneze responsabilitățile de guvernare astăzi, în prag de iarnă, în plină pandemie și în criză economică.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020