Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Reacția MAE al FR

  Amendamentul din rezoluția APCE cu privire la Transnistria este considerat inacceptabil în Federația Rusă. Declarația aparține reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Diplomatul a remarcat că recunoașterea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a Transnistriei, drept zonă de ocupație rusă, nu corespunde realității. Zaharova a comentat și declarațiile președintelui Maia Sandu, care a cerut în ajun, retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului și eliminarea muniției depozitate acolo.

  Maria Zaharova, reprezentant oficial al MAE al FR

  „Aș dori să reamintesc că un contingent limitat de forțe ale armatei ruse se află în Transnistria, în conformitate cu Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului transnistrean din 21 iulie 1992. Amintiți-vă că scopul militar rusesc, este acela de a desfășura o operațiune de menținere a păcii, datorită căreia, timp de 30 de ani, s-a asigurat nu numai pacea și liniștea pe Nistru, ci și protecția depozitelor de muniții situate în regiune, încă din vremurile sovietice. Suntem gata să discutăm cu partea moldovenească metodele de utilizare ale acestora. Retragerea trupelor se datorează realizării unei reglementări politice cuprinzătoare a problemei transnistrene. Din păcate, acest lucru este încă departe. Și o astfel de reglementare depinde nu în ultimul rând de Chișinău.”

  Anterior, președintele țării, Maia Sandu, a comentat rezoluția adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind excluderea Rusiei. Iar cu privire la Transnistria, aceasta a spus că Moldova a cerut mereu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul malului stâng al Nistrului.

  Maia Sandu, președintele RM

  „Federația Rusă are un rol semnificativ în problema transnistreană, pornind de la rădăcinile acestui conflict și terminând cu tot ce s-a întâmplat și se întâmplă până în prezent. Am vorbit și cerem din nou retragerea trupelor ruse din Transnistria, cerem eliminarea muniției depozitate pe malul stâng al Nistrului și susținem cu consecvență soluționarea pașnică a acestui conflict.”

  Amintim că autorii amendamentului, prin care Transnistria este numită zonă de ocupație rusă, sunt 8 țări, inclusiv România. Republica Moldova nu se află pe această listă.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021