Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Râurile au nevoie de ajutor

  Nu doar municipiul Chișinău se confruntă cu probleme de pe urma inundațiilor provocate de ploile abundente. Orașele și satele din țară, situate în apropierea râurilor mici, au, la fel, de suferit. Reporterul nostru a discutat cu autoritățile publice locale despre acțiunile pe care le întreprind în urma precipitațiilor din ultima perioadă, dar și despre soluțiile pe care le au ei pentru a preveni deversările râurilor și, odată cu ele, problemele cu care se confruntă comunitățile .

  Aceste imagini video parcă sunt desprinse dintr-un film apocaliptic, dar, din păcate, sunt surprinse în Republica Moldova, după aversele de zilele trecute. După o lungă secetă severă, a venit rândul ploilor, care scot la suprafață nu doar gunoiul adunat prin diverse locuri, ci și multe probleme.

  Anatolie Prohnițchi, ecologist

  « Poluează, crează obstacole artificiale în calea apei, în cazul pescuitului sau pentru alte scopuri. Oamenii blochează râul sau fac mici diguri pentru a stropi grădinile. Acest lucru solicită albia râului și au loc deversări. O altă cauza sunt inundațiile».

  Situația deplorabilă în care au ajuns astăzi râurile mici este și rezultatul inconștienței umane. Chiar și acolo unde apele sunt curățate, cum ar fi râul Lunga de la Ceadir-Lunga, unde, acum patru ani, zeci de familii au rămas fără adăpost, unii locuitori nu și-au învățat lecția . Ei continuă să arunce gunoi în râuri, la fel procedează și unii agenți economici.

  Anatolii Topal, primarul municipiului Ciadîr-Lunga

  « Aici este vorba de mâna omului, care și în porțiunile curățate ale râului. Iarăși ne confruntăm cu faptul că cetățenii iresponsabili contină să arunce gunoiul, fără a fi sancționați, chiar dacă noi le oferim servicii de colectare a deșeurilor. Cu părere de rău, unii oameni nu au bun simț.

  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului dezvoltă deja un plan național pentru reabilitarea ecosistemelor fluviale mici.În elaborarea proiectului sunt implicați experții cehi și austrieci. În vizorul autorităților, acum sunt râurile Botna, Kogîlnic și Ialpug.

  Radu Cazacu, director adjunct al agenției Apele Moldovei

  «Modalitatea de rezolvare a problemei inundațiilor este una complexă. Nu doar curățarea albiei râurilor, dar și construcția srtucturilor hidraulice și a lacurilor antierozionale. Fiecare caz, necesită intervenții individuale.

  La Comrat, lucrările de curațare și adâncire a râului Ialpug sunt în toi, după inundațiile de săptămâna trecută, a sectorului Zaialpujie. Prima fază a proiectului a fost deja finanțată de Guvern, care a alocat 1 milion 800 de mii de lei.

  Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat

  « Aceste resurse financiare vor fi necesare pentru prima etapă a lucrărilor. Este vorba despre curățarea și adâncirea albiei râului, pe o porțiune de un kilometru. Aceste resurse cred că vor fi suficiente. Pentru soluționarea acestei probleme în proporție de 100 %, trebuie curățată albia râului încă câțiva kilometri. Totodată, trebuie construite, în unele locuri, canale de beton armat, cel puțin 500 de metri».

  Potrivit ecologiștilor, fără o îmbunătățire a ecosistemului acvatic al țării noastre, nu vom putea rezolva problema inundațiilor și nici să facem față consecințelor secetei.

  a-tv.md

  Copyright © 2020