Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Raport de activitate parlamentară

  Deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au prezentat raportul de activitate parlamentară pentru anul 2021. În acest sens, aleșii poporului au scos pe tapet realizările în diverse domenii, de la social, economic, și până la politică și relații externe. În acest sens, deputații Blocului au avut o serie de întrevederi cu partenerii externi în scopul consolidării relațiilor externe cu statele și organizațiile internaționale cu care Parlamentul Republicii Moldova se află în colaborare.

  Printre înalții oficiali cu care au discutat cei din Bloc, se numără președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, precum și cu Secretarul acestei instituții, Simona Granata-Mengini, Pia Kauma, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a OSCE. Tot aici, vorbim și de șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks dar și mulți alții. Potrivit comunicatului, pe parcursul primelor luni de activitate din legislatura a XI-a, deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat 37 de inițiative legislative menite să sporească calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova și să consolideze statutul de drept în legislația Republicii Moldova.

  Din comunicatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  „Astfel, în vederea susținerii sectorului agricol, a fost propusă sporirea necesarului de alocări bugetare destinate subvenționării în dezvoltarea agriculturii și mediului rural (nu mai puțin de 4% din cheltuielile aprobate ale bugetului de stat, prevăzute pentru anul respectiv). Totodată, în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale din anul 2021 s-a propus redistribuirea din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural a 51,3 milioane lei producătorilor agricoli pentru acordarea compensațiilor„

  se arată în comunicat.

  De asemenea, deputații au propus introducerea cotei zero a impozitului pe venit la reinvestirea capitalului pentru persoanele juridice, gospodăriile țărănești și întreprinzătorii individuali, cu intrarea în vigoare din 01 ianuarie 2022, ceea ce prezintă o măsură imperioasă în contextul susținerii dezvoltării economice ale Republicii Moldova.

  Din comunicatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  „În contextul crizei energetice cu care Republica Moldova s-a confruntat la intrarea în sezonul rece al anului 2021, Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a venit cu soluțiile necesare. Astfel, proiectul de lege nr.340 din 09.11.2021 propune compensarea totală a diferenței tarifelor la gazele naturale de până la și după data de 1 noiembrie 2021 (de la 4,29 lei până la 10,26 lei fără TVA). Compensarea urma să acopere în totalitate diferența la tarif pentru toți consumătorii casnici, pentru un volum utilizat de până la 100 metri cubi de gaze naturale consumate pe lună”

  În comunicat mai scrie, Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a preocupat și de necesitățile cetățenilor Republicii Moldova din domeniul social, înaintând o serie de inițiative pentru extinderea palierului de prestații sociale și din domeniul sănătății.

  Din comunicatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  „Cu referire la legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, deputații Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat o serie de amendamente, printre care cu privire la:
  1) Majorarea îndemnizației lunare pentru creșterea copilului de până la 2 ani până la suma de 900 lei lunar.
  2) Majorarea cuantumului ajutorului de deces de la 1100 la 2200 lei.
  3) Menținerea cuantumului contribuției sociale de stat obligatorii în sumă fixă (taxă anuală), în contextul în care potrivit proiectului în redacția inițială a fost prevăzută o majorare a sumei fixe cu 1500 lei”

  Deputații Blocului dau asigurări că în anul 2022, Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va asigura continuitatea priorităților stabilite pe parcursul anului curent, asigurând implementarea proiectelor cu caracter economic și social în vederea sporirii calității de viață a cetățenilor Republicii Moldova.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021