Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Puful de plop

  A venit vara iar o dată cu ea și sezonul alergiilor. Mulți locuitori ai Chișinăului an de an luptă cu puful de plop. Anul acesta, plopii au înflorit la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, iar străzile orașului s-au acoperit instant cu un covor alb. Ploile pot atenua semnificativ situația, dar nu rezolvă complet problema. Despre metodele în care alergicii pot să facă față mai ușor acestei perioade, aflați din reportaj.

  Puful de plop nu este doar o problemă a orașului nostru. În majoritatea orașelor mari din țară, în anii 70-80 ai secolului trecut, plopii erau plantați masiv, fiind arborii fără prea mari pretenții în îngrijire. Însă, tot mai mulți orășeni suferă de alergii … în special provocate de puful de plop.

  «Da, există unele probleme de sănătate din cauza pufului, dar ce să faci? Nu poți schimba asta? Cum putem influența natura, doar să o apreciem».

  «Cunosc o mulțime de oameni cu alergii printre cunoscuții mei, desigur, îi deranjează. Am o soră alergică, ea suferă mult în această perioadă».

  «Nu știm ce să facem. Spun că masca ajută, dar de fapt nu ajută deloc”

  Cu toate acestea, alergologii precizează că, de fapt, nu există alergie la puful de plop, este vorba de praf și polen de la plantele care înfloresc.

  Tatiana Gorelco, medic alergolog

  ”Puful în sine nu este o substanță alergenică. Desigur, ne irită mecanic, ajungând pe piele, gene și pasaje nazale. Este foarte enervant ethnic. Dar, din păcate, polenul altor plante se așează pe puful de plop. Tot ceea ce înflorește acum, în această perioadă, se poate așeza pe puful de plop, care poate fi numit transportator”.

  Alergologii subliniază că nu numai polenul se așează pe puf, ci și praful și sporii fungici. Prin urmare, este mai bine să consultați imediat un medic și să nu vă auto-tratați acasă.

  Tatiana Gorelco, medic alergolog

  ”Dacă știți că suferiți de alergii sezoniere, atunci veți încerca să mergeți mai puțin în acele locuri în care înflorește alergenul dvs. cauzal semnificativ, tocmai în perioada de înflorire. Desigur, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Astăzi există multe medicamente extrem de eficiente care acționează preventiv, adică profilactic și curativ „.

  Nu uitați că perioada de „pufoșenie” a plopilor este considerată deosebit de periculoasă în caz de incendiu. Puful poate deveni cu ușurință o sursă de aprindere, care se poate transforma într-un incendiu cu consecințe tragice. Iată de ce, atât medicii cât și salvatorii IGSU atenționează asupra pericolelor provocate de puful de plop în această perioadă.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021