Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  PSRM solicită Guvernului să aloce de urgență despăgubiri agricultorilor afectați de grindină și averse

  Președintele comisiei agricultură și industrie alimentară, deputatul PSRM, Radu Mudreac, a depus oficial pe numele premierului interimar o interpelare, unde solicită Guvernului să intervină pentru a ajuta agricultorii care au fost afectați de ploile și grindina din zilele trecute. Parlamentarul a declarat, la o conferință de presă, că la solicitare a anexat și o informație exhaustivă cu cifre și date concrete despre terenurile și raioanele afectate.

  Deputatul a solicitat Guvernului să aloce despăgubiri financiare persoanelor afectate din Fondul de rezervă, care constituie în prezent 28 de milioane de lei și și-a exprimat regretul că până astăzi nu există nicio reacție din partea autorităților țării.

  ”În ultima lună avem un șir de calamități naturale: ploi, grindină, vânt. Au avut de suferit un și de raioane și gospodării. Din păcate, toți tac, nimeni nu intervine. Cei care apărau agricultorii, cred că au obținut la acel moment dividendele politice și tac, Președinția tace, Guvernul tace. Oamenii telefonează zilnic, apelează la comisiei, de ce nimeni nu intervine”, a spus Mudreac.

  Președintele comisiei a declarat că, potrivit ultimelor informații, au fost distruse mai mul 70 de procente din culturi, pe o suprafață de 2800 de ha.

  ”Nicio instituție nu a prezentat care sunt pagubele, iar Guvernul nu a prezentat o viziune care vor despăgubirile pentru acești agricultori. Se pune întrebarea: care este motivul să nu pleci în teritoriu, să faci evaluările, care este motivul să nu intervii cu suport pentru acești agricultori?”, a declarat parlamentarul.

  Președintele comisiei agricultură și industrie alimentară a mai comunicat că în zilele următoare va organiza audieri unde va invita responsabilii de la Serviciul Antigrindină, pentru a se vedea cum au intervenit pentru a diminua efectele grindinei.

  Conform informațiilor prezentate în această dimineață de Inspectoratul General pentru Situații Urgență, mai multe localități din raioanele Ungheni, Soroca, Căușeni și Florești au fost afectate în urma averselor din 8 iunie. În satul Pârlița, raionul Ungheni, precipitațiile au afectat 92 ha de floarea soarelui și 299 ha de porumb, iar în localitatea Todirești ploaia a distrus 21 ha de livezi. Condițiile meteo nefavorabile au creat prejudicii și în satul Dubna, raionul Soroca, unde ploaia și grindina au afectat 97 ha de livezi. În raionul Căușeni, satul Grădinița, precipitațiile abundente cu grindină au afectat 40 ha de livezi și 85 ha de culturi agricole, inclusiv 45 ha de porumb și 40 ha de coacăză. Ploaia a afectat 108 ha de legume și 495 ha de livezi din localitatea Cunicea, raionul Florești, iar la Ghindești precipitațiile au distrus 60 ha de sfeclă de zahăr și 130 ha de floarea soarelui.

  privesc.eu

  ALEGEREA EDITORILOR

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova dezaprobă manipulările și dezinformarea lansată de Procuratura Generală în comunicatul despre audierea de astăzi a lui Igor Dodon pe...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, fost președinte al comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Radu Mudreac a declarat că nu sunt premise pentru a...

  POLITICA

  Liderul PSRM, Igor Dodon este de părere că agenda unui partid de opoziție trebuie să fie agenda de probleme a cetățenilor, pentru asta trebuie...

  POLITICA

  PSRM a sesizat SIS, Procuratura Generală și SPPS să investigheze presupusa filare a familiei președintelui țării, despre care Maia Sandu s-a plâns în ajun...

  Copyright © 2021