Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PSRM: Sandu încalcă Constituția

  PSRM îi cere președintelui țării, Maia Sandu, să respecte Constituția și să numească un prim-ministru până în data de 1 februarie. Despre aceasta a anunțat, astăzi, președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă.

  Mâine, deputații din fracțiunea PSRM vor adresa Curții Constituționale o cerere privind calendarul numirii prim-ministrului. Socialiștii mai vor să știe ce riscă șeful statului în cazul refuzului de a desemna un candidat pentru funcția de premier.

  Igor Dodon, președintele RM (2016-2020)

  «Mâine, colegii mei se vor adresa Curții Constituționale pentru a obține poziția instanței cu privire la mai multe aspecte. În primul rând, care este termenul maxim înainte ca un președinte să poată numi un candidat la funcția de prim-ministru. Să vă reamintesc că premierul Ion Chicu a demisionat pe 23 decembrie. Nu putem aștepta la nesfârșit, termenele au o limită. Și în al doilea rând, care sunt sancțiunile pentru președinte în cazul refuzului de a numi prim- ministrul?”

  Dodon a subliniat că PSRM va solicita Curții Constituționale să analizeze urgent această cerere, ținând cont de criza politică din țară. Potrivit lui Igor Dodon, în ultimul timp, există încercări tot mai evidente de uzurpare a puterii în stat de către președintele țării.

  Igor Dodon, președintele RM (2016-2020)

  «Dacă președintele Moldovei și complicii ei continuă să încalce normele constituționale și continuă aceste jocuri, ne rezervăm dreptul de a întreprinde toate acțiunile legale împotriva șefului statului, inclusiv protestele în masă împotriva uzurpatorilor puterii. Președintele, dacă continuă la fel, este o uzurpare a puterii în Moldova.”

  Pentru a preveni agravarea situației politice din țară, Igor Dodon a chemat fracțiunile parlamentare la dialog, pentru a dezvolta în comun o foaie de parcurs pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, în baza legislației actuale.
  Igor Dodon s-a referit și la vizita președintelui Maia Sandu la Kiev. El și-a exprimat îngrijorarea vis-à-vis de unele acorduri pe care autoritățile de la Chișinău nu le-au făcut publice. Liderul PSRM a mai subliniat că, în contextul pandemiei de COVID-19, conducerea țării ar trebui să se concentreze pe problema asigurării populației cu vaccin anti- COVID-19.
  La întrebarea postului nostru de televiziune despre vizita neoficială pe care a întreprins-o la Moscova, Igor Dodon a spus că unul dintre rezultate este confirmarea acordului la care a ajuns anterior, în calitate de președinte al Moldovei cu partea rusă. Potrivit acestuia, Moldova va primi sute de mii de doze de vaccin anti-COVID, Sputnik V.

  Igor Dodon, președintele RM (2016-2020)

  „Am avut o întâlnire cu Dmitry Nikolaevici Kozak. El este responsabil pentru partea moldovenească în conducerea Rusiei, în administrația prezidențială. S-a discutat agenda actuală bilaterală, dar s-a discutat și despre problema vaccinului. Cetățenii moldoveni ar trebui să aibă acces la diferite vaccinuri, nu doar la cele occidentale.”

  Igor Dodon a mai anunțat că vaccinul va ajunge în Moldova în viitorul apropiat.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020