Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PSRM s-a adresat la CCM

  Vom avea sau nu premier? Asta e întrebarea. La o zi după ce președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a respins sesizarea PAS privind autodizolvarea Parlamentului, astăzi, socialiștii au trecut pragul Înaltei Curți, cu mai multe întrebări. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, s-a adresat magistraților inclusiv pentru o claritate în ceea ce privește termenii de numire a unui candidat la funcția de premier și care vor fi consecințele legale ale unui eventual refuz al președinteleui Maia Sandu de a desemna o persoană în fruntea Guvernului.

  De aproape o lună, Ion Chicu a plecat de la șefia Guvernului, iar fotoliul de premier rămâne liber. Acest lucru nu poate continua la nesfârșit, declară socialiștii. Astfel, pentru a pune capăt suspansului politic, reprezentanții PSRM au depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională, în care se regăsesc șase întrebări. Solicitărea PSRM are drept scop să facă lumină în acțiunile de mai departe ale Maiei Sandu, în calitate de șef al statului, care, potrvit deputatului Vasile Bolea, pare să fie axată pe jocurile politice ale partidului pe care-l conducea.

  Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputat PSRM

  ”Reișind din faptul că președintele țării inacționează, perpetuând criza guvernamentală.
  Principalele idei care au fost adresate Curții este termenul limită când președintele țării urmează să dezemneaze o persoană la funcția de prim-ministru și a doua idee sau întrebare principală era care este sancțiunea în cazul în care președinte, în continuare, refuză sau nu vrea, întinde acest termen.
  În acest sens, ajutând președintele țării în viitoarele acțiuni.”

  Bolea a adaugat că un alt scop al sesizării este ca magistrații să pună punctul pe „I”, așa încât să nu le permită politicienilor să manipuleze cetățenii prin interpretarea unor legi după bunul lor plac. Parlamentarul mai susține că socialiștii rămân pe poziții, iar prioritară la acest moment rămâne declanșarea anticipatelor.

  Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputat PSRM

  „Să ajungem la dizolvarea Parlamentului, să dăm posibilitatea cetățenilor să nu judece pe noi pe toți. Cetățenii țării, poporul RM fiind unicul suveran în această țară să-și desemneze în viitorul Parlament reprezentanții ca să terminăm odată și odată cu această criză politică, să ne apucăm, de treabă .”

  Fostul premier, Ion Chicu, și-a anunțat demisia în data de 23 decembrie 2019, iar potrivit legislației în vigoare, în termen de 15 zile, șeful statului, Maia Sandu, era obligată să vină cu un candidat pentru funcția vacantă. Iar după 15 zile, candidatul la șefia Guvernului trebuia să se prezinte în fața deputaților pentru a le cere vot de încredere.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020