Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  PSRM la ceas aniversar

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova împlinește astăzi 23 de ani de la fondare. În 1997, a avut loc congresul de constituire a formaținii, care a ajuns una din cele mai mari din țară și lider autoritar în sondajele de opinie. Partidul Socialiștilor are cea mai mare fracțiune din parlament, iar de peste un an, PSRM a devenit partid de guvernământ.

  La începutul anilor ’90, când sistemul sovietic s-a prăbușit, iar Partidul Comunist a fost interzis în multe state post-sovietice nou formate, locul său pe stânga eșicherului politic a fost luat de Partidul Socialist. La alegerile parlamentare din 1994, socialiștii, care au făcut parte din blocul Unitate-Edinstvo, s-au calificat pe locul doi la parlamentare și au devenit a doua fracțiune parlamentară. Peste câțiva ani, în rândul partidului s-a produs o scindare, iar în dara de 29 iunie 1997 a fost creat un nou partid de stânga – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

  Inițial, PSRM nu a avut rezultate politice impresionante. Cel mai bun scor este aproape 5% din voturi, la alegerile parlamentare din 2005, în care Partidul Socialiștilor a participat ca parte a Blocului electoral Patria-Rodina. Lucrurile au luat o nouă turnură în 2011, când o echipă tânără a preluat conducerea PSRM. În data de 18 decembrie 2011, la cel de-al zecelea congres al formațiunii, Igor Dodon a fost ales președinte al Partidului Socialiștilor, iar la alegerile parlamentare din 2014 PSRM câștigă peste 20% din voturi și ajunge cea mai mare fracțiune din parlament. Iar în 2016, liderul Partidului Socialiștilor câștigă al doilea tur al alegerilor prezidențiale și devine cel mai tânăr președinte al Republicii Moldova.

  După alegerea lui Igor Dodon în funcția de șef al statului, Zinaida Greceanîi devine președintele al PSRM. Sub conducerea ei, socialiștii au câștigat și alegerile parlamentare din 2019. Cu doar câteva luni mai târziu – în iunie 2019 – PSRM a devenit partid de guvernământ.

  În acest an, Partidul Socialiștilor, în calitate de partid aflat la putere, a trebuit să se confrunte cu o serie întreagă de crize, iar cele mai grave sunt pandemia și regresul economic, provocat de aceasta. În pofida acestor greutăți, PSRM rămâne, totuși, lider autoritar în toate sondajele de opinie.

  Copyright © 2020