Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  PSRM: Curtea Constituțională a lăsat portița deschisă pentru altă etapă de dialog

  Decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC) prezintă o continuitate logică cu hotărârile luate până în prezent și stabilește că Parlamentul are încă instrumente importante la dispoziție pentru rezolvarea crizei politice prin crearea majorității parlamentare sau alte scenarii. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, într-o reacție la avizul de astăzi al CC.

  Parlamentarul susține că magistrații Înaltei Curți au încercat să găsească un echilibru și ”au lăsat portița deschisă” pentru o nouă etapă de dialog dintre Parlament și Președinție. Batrîncea a menționat că în decizia sa, CC a luat în calcul mai multe argumente prezentate de deputații PSRM, în special cele cu referire la organizarea unor consultări veritabile și nu mimate dintre șeful statului și fracțiunile parlamentare cu privire la identificarea unui candidat la funcția de premier.

  Totodată, socialistul afirmă că hotărârea CC stabilește că deputații pot examina și alte propuneri, dacă candidatul propus de Sandu, Igor Grosu, va fi respins de Parlament.

  ”CC a lăsat portița deschisă pentru altă etapă de dialog și a dat de înțeles că prin înaintarea domnului Grosu viața nu se termină”, a spus Batrîncea.

  Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a menționat că raționamentul CC izvorăște din avizul dat de Comisia de la Veneția, în iunie 2019, care stabilește că dizolvarea Parlamentului este o modalitate de a rezolva criza politică, însă dacă există o majoritate parlamentară creată, posibilitatea învestirii unui Guvern poate avea loc chiar și după expirarea unor termene prevăzute de Constituție.

  ”În acest caz Președinția și Parlamentul de comun acord trebuie să meargă pe acest drum”, a conchis deputatul.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat astăzi cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova din 06.09.2021 privind...

  SOCIAL

  Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat astăzi cu o sesizare la Curtea Constituțională pentru a cere controlul prevederilor legale care au instituit Procurorului General...

  POLITICA

  PSRM condamnă falsul lansat astăzi de unele instituții media politizate, care lucrează în interesul actualului regim.

  POLITICA

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a organizat astăzi o nouă ședință a Consiliului Republican, în cadrul căreia au fost discutate mai multe probleme din...

  Copyright © 2021