Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  PSRM condamnă tentativele diplomaților occidentali de a face presiune asupra organelor de stat din Republica Moldova

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova tratează cu toată seriozitatea declarațiile procurorul general, Alexandr Stoianoglo despre implicarea directă a lui Peter Michalko, fostul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în procesele interne din țara noastră.

  Constatăm încercările coordonate ale diplomaților occidentali și ale reprezentanților organizațiilor neguvernamentale finanțate din exterior de a exercita presiuni asupra justiției și procuraturii din Republica Moldova suverană, cu scopul de a promova oamenii loiali în funcții-cheie în sistemul judecătoresc și a stabili controlul extern asupra acestuia.

  PSRM consideră aceste acțiuni ca parte a unei activități sistematice de subordonare totală a Republicii Moldova, a instituțiilor publice, a organelor de drept și cele judecătorești, țărilor străine și curatorilor acestora din țara noastră.

  În același context PSRM califică comportamentul domnului Michalko, care, așa cum susține procurorul general ,Alexandr Stoianoglo, „se interesa de oportunitatea de a deschide un dosar penal împotriva Partidului Socialiștilor”. Considerăm că un asemenea comportament al unui reprezentant oficial al Uniunii Europene este absolut inadmisibil și depășește limitele competențelor reprezentanților diplomatici.

  Partidul Socialiștilor îi amintește domnului Michalko și succesorului său în Republica Moldova despre Articolul 41 al Convenției de la Viena din anul 1961 cu privire la relațiile diplomatice, unde este stipulat clar următoarele:

  1. Fără prejudiciul privilegiilor şi imunităţilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii şi imunităţi au datoria de a respecta legile şi regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.

  2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredinţate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul sau, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.

  Partidul Socialiștilor se adresează către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Comisia politica externă și integrare europeană și alte instituții publice competente cu solicitarea de a stabili toate circumstanțele cu privire la acțiunile menționate ale fostului șef al Delegației UE în Moldova, Peter Michalko și să le fie atribuită o apreciere juridică și diplomatică adecvată. PSRM solicită ferm tuturor partenerilor internaționali să respecte suveranitatea țării noastre.

  Totodată, PSRM consideră necesar de clarificat că împotriva Partidului Socialiștilor nu au fost inițiate dosare penale.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  socialistii.md

  Facebook

  ECONOMIE

  În cadrul vizitei de lucru la Moscova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Roman Panov, prim-vicepreședinte al SA ”Gazprombank”.

  SOCIAL

  În cadrul vizitei de lucru la Moscova, președintele PSRM, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Grigorii Petușkov, președintele Consiliului Național al asociațiilor de...

  SOCIAL

  Liderul PSRM, președintele asociaţiei „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, Igor Dodon a avut astăzi, la Moscova, o întrevedere foarte importantă cu Alexei Repik, persoană publică...

  ECONOMIE

  Liderul PSRM, Igor Dodon, aflat într-o vizită de lucru la Moscova, s-a întâlnit cu Grigorii Velikih, vicedirectorul Fundației „Roskongress” și cu Andrei Reut, prim-adjunct...

  Copyright © 2021