Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PSRM condamnă graba guvernării

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă graba cu care conducerea țării noastre, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea susține că Moldova trebuie să-și aleagă și să parcurgă calea alegerii sale istorice și să nu fie examinată conjunctural, „la pachet”, în contextul tulburărilor regionale. De cealaltă parte, președintele țării Maia Sandu susține că cererea de aderare la UE este o oportunitate pentru cetățenii țării noastre.

  Batrîncea a menționat că orice modificare a statutului politic extern al statului nostru, aderarea la structuri integraționiste, care prevăd restricționarea suveranității RM și asumarea unor angajamente politice este posibilă doar printr-un referendum și cu condiția unui consens național durabil, așa cum au demonstrat un șir de state europene pe parcursul ultimilor 20 de ani.

  Vlad Batrîncea, secretar executiv al PSRM

  „Această inițiativă pur populistă, „de partid”, a guvernării poate provoca destabilizarea situației din țară și dezbinarea societății pe criterii politice. Adoptarea unor decizii atât de serioase cu privire la vectorul de dezvoltare a țării trebuie realizată ținând cont și de regiunea transnistreană, or obiectivul de bază al RM este reintegrarea țării. Viitorul Moldovei este o chestiune sistemică pentru socialiști. Acesta prevede neutralitate, realizarea intereselor întregului popor moldovenesc multietnic de pe ambele maluri ale Nistrului. Răspunsurile la problemele acute ale societății reprezintă condiția principală pentru luarea deciziilor istorice”.

  Ba mai mult, Batrîncea susține că însuși cancelarul Germaniei, una din țările-lideri ale Uniunii Europene, a vorbit despre inoportunitatea unei astfel de inițiative în raport cu Ucraina. De cealaltă parte, președintele țării, Maia Sandu susține că cererea de aderare la UE, este o oportunitate de a asigura o viață decentă pentru generațiile viitoare.

  Maia Sandu președintele RM

  „Vedem o oportunitate de a asigura o viață decentă pentru generațiile viitoare. Realizarea acestor obiective este datoria noastră față de cetățeni. Astăzi semnăm o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost expediat lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care deține președinția UE. În zilele următoare, cererea va fi depusă la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă o cale europeană clară. Suntem pregătiți să facem totul pentru a atinge acest obiectiv național și fundamental”

  PSRM consideră că acum, mai mult decât oricând, este necesar să se depună toate eforturile pentru depășirea crizei social-economice, stabilirea și asigurarea securității alimentare în condiții noi, soluționarea problemei refugiaților din Ucraina, gestionarea crizei energetice, pregătirea către campania agricolă de primăvară, precum și depășirea crizei din sistemul sănătății și cel al educației.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021