Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PSRM cere anchetă parlamentară

  Încă pe când deținea funcția de premier al Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări președintelui Ucrainei că va facilita extrădarea judecătorului Mikola Ceaus, răpit sâmbăta trecută în centrul Chișinăului. Despre aceasta a declarat deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea în cadrul unei conferințe de presă.

  Bogdan Țîrdea, deputat PSRM

  Maia Sandu a confirmat că a primit această solicitare și că a dat curs și va face tot posibilul ca această solicitare să fie satisfăcută. La 22 ianuarie 2021, președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu Zelenski și au avut discuții secrete. La sfârșit de februarie, început de martie 2021 conducerea SIS s-a întâlnit cu reprezentanții Serviciilor din Ucraina, iar SIS se supune președintelui Maia Sandu. La 13 martie 2021, Maia Sandu s-a întâlnit cu conducerea SIS. La 29 martie, portalul RISE Moldova, finanțat de SUA și Soros, a avut un articol despre Ceaus. Se cunoaște că RISE Moldova este folosit de Servicii pentru a pregăti opinia publică, pentru a speria pe cineva, pentru a spăla imaginea cuiva

  Țîrdea mai spune că pe 2 aprilie, ambasadorul SUA Hogan s-a întâlnit cu Maia Sandu și cu Renato Usatîi, iar la 3 aprilie se produce răpirea lui Ceaus și Usatîi publică video cu detalii din răpire. Apar întrebări despre sincronizări, care duc la gândul că Maia Sandu a fost implicată în acest proces”, a mai subliniat deputatul PSRM. Socialistul a menționat și faptul că ONG-urile finanțate de SUA au păstrat liniștea în acest caz, spre deosebire de reacția pe care au avut-o când au fost expulzați profesorii turci. Totodată, deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că la următoarea ședință a Parlamentului socialiștii vor cerea crearea unei comisii de anchetă pe marginea acestui caz.

  Grigore Novac, deputat PSRM

  “SIS nu putea să nu cunoască, mai ales că atunci când pe teritoriul Republicii Moldova apar cetățeni al Serviciilor din alte state, Serviciile de spionaj se interesează, spionează, dar iată că vedem SIS spune că nu cunosc nimic și asta tot e grav, dacă nu au cunoscut”

  Și ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, solicită, inclusiv președintelui țării, să întreprindă toate acțiunile pentru elucidarea cazului răpirii judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Făcând referire la practicile CEDO, Nagacevschi cere oferirea unor răspunsuri clare la întrebările apărute în mass-media, urmare a analizei evenimentelor anterioare pretinsei răpiri; investigarea eficientă a cazului; atragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de acest caz. Nagacevschi amintește că, în vara lui 2019, la o conferință de presă comună a Maiei Sandu, în calitate de premier, și a președintelui Vladimir Zelenski, ultimul a declarat:

  Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei

  ”Am abordat întrebarea cu privire la extrădarea renumitului judecător Nicolai Ceaus, suspectat de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari, iar partenerii noștri ne-au promis că o să faciliteze acest proces”.

  La 03 aprilie 2021, avocatul lui Ceauș a anunțat că, din centrul Chișinăului, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanțele judecătorești ale RM a fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută.

  Fadei Nagacevschi, ministrul interimar al Justiției RM

  ”04 aprilie 2021 – Președintele RM cere acțiuni MAI (parte a Guvernului) și SIS (sub responsabilitatea politică a Președintelui RM). 04 aprilie 2021 – SIS comunică că neagă implicarea și/sau informarea prealabilă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean. 04 aprilie 2021 – MAI aduce la cunoștință despre unele acțiuni întreprinse alături de colegii din Procuratură”

  Nagacevschi spune că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe marginea acestui caz, ținând cont că în trecut a existat déjà o practică similară. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții instituției prezidențiale pentru un comentariu la acest subiect, până la această oră nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020