Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Protestul agricultorilor

  Agricultorii și-au continuat și astăzi protestul din Piața Marii Adunări Naționale. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți față de mărimea ajutorului care le-a fost oferit de Guvern în această perioadă de criză. Se întâmplă, în ciuda faptului că, ieri, cabinetul de miniștri, la propunerea PSRM, a amânat introducerea cotei unice TVA de 12%.

  Protestatarii cer despăgubiri în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar pentru al doilea grup de culturi, afectat de secetă. Ei se mai arată nemulțumiți față de majorarea cotei TVA de la 8% la 12%. Paradoxal este că fermierii par să nu cunoască faptul că ieri, în cadrul ședinței de Guvern, la inițiativa deputaților socialiști a fost amânată introducerea cotei unice de impozitare de 12%. La scurt timp, acțiunea a degenerat. Mai multe persoane au încercat să pătrundă în clădirea Guvernului pentru a se întâlni cu premierul. Și asta, în pofida faptului că reprezentanții poliției le-au explicat că membrii executivului lucrează de la distanță, iar prim-ministrul e infectat cu noul virus și se află în autoizolare.

  La un moment dat, protestatarii au trecut de la revendicările economice la cele politice și au cerut demisia Guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Așa cum nu au reușit să intre în clădirea executivului, ei au blocat bulevardul Ștefan cel Mare.

  Protestul agricultorilor s-a desfășurat cu încălcarea regulilor epidemiologice. Majoritatea nu avea măști sau le purtau doar pe gură și nici nu au ținut cont de distanțarea socială. Locuitorii Capitalei și-au exprimat nemulțumirea față de protestul pe timp de pandemie.

  «Nu, nu este în regulă. Pentru că ar trebui să fie un protest pașnic. Dar în acest caz nu este pașnic. Pot exista victime, ambulanța nu poate ajunge la timp.”

  «Nu este normal, în ajun de sărbători ei trebuie să stea acasă nu în centrul orașului.”

  „Doamna Sandu trebuie să-și dea seama că toți cei care s-au adunat astăzi aici, se vor întoarce împotriva ei cândva. Vom vedea ce va fi atunci. Ea nu știe ce face.„

  «Desigur, nu-i normal. Trebuiau să se adune într-un alt loc, unde este mai puțin trafic. Aici sunt o mulțime de oameni, centrul orașului. Nu este frumos.”

  În cele din urmă, după un protest eșuat, agricultorii au venit cu un ultim avertisment în adresa autorităților și au amenințat că vorreveni joi, 17 decembrie, dar, de această dată, în fața clădirii Parlamentului. În acest an, sectorul agrar a beneficiat de cea mai mare asistență din partea statului. În ciuda crizei economice, autoritățile au găsit posibilități de a compensa fermierii pentru pierderile provocate de secetă. Fondul de subvenționare s-a ridicat la peste 1 miliard 200 mii lei. Alte 330 de milioane de lei au fost alocate în calitate de sprijin suplimentar.

  a-tv.md

  Copyright © 2020