Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Proteste violente în Iran: Manifestanții, împrăștiați cu focuri de armă

  Un oficial de rang înalt din Iran a cerut forțelor de securitate să trateze protestatarii cu duritate, în timp ce în spațiul public au apărut videoclipuri cu oameni alergând pe străzi sub sunetul focurilor de armă.

  Unele dintre cele mai grave proteste din țară din ultimii ani au avut loc în ultimele două săptămâni, după moartea lui Mahsa Amini.

  Tânăra de 22 de ani a murit după ce a fost reținută de poliția movurilor pentru că nu a respectat codul vestimentar islamic strict al țării, familia ei susținând că a fost „torturată”, potrivit Sky News.

  Președintele parlamentar din Iran a avertizat că protestele legate de Mahsi Amini ar putea destabiliza țara și răsturna instituțiile

  Duminică, președintele parlamentar al Iranului, Mohammad Bagher Qalibaf, a avertizat că protestele legate de moartea ei ar putea destabiliza țara.

  El le-a spus politicienilor că, spre deosebire de protestele actuale, despre care el a spus că vizează răsturnarea guvernului, demonstrațiile anterioare ale profesorilor și pensionarilor în privința salariilor au vizat reforme.

  „Îi rog pe toți cei care au (motive) să protesteze să nu permită protestului lor să se transforme în destabilizarea și răsturnarea” instituțiilor, a adăugat el.

  În timpul sesiunii parlamentare, politicienii au scandat „mulțumesc polițiștilor” în semn de susținere pentru reprimarea manifestațiilor ample.

  Declarațiile lui Qalibaf au venit în contextul în care forțele de securitate iraniene s-au ciocnit cu studenți care protestau la Universitatea Sharif din capitala Iranului, Teheran. Duminică au avut loc demonstrații la numeroase universități și în mai multe orașe din Iran.

  Mai multe videoclipuri au apărut în mediul online, în care forțele de securitate trăgeau cu gaze lacrimogene pentru a-i scoate pe studenți din campus și în care se auzeau sunete de împușcături.

  Potrivit grupului umanitar Iran Human Rights, care are sediul în Norvegia, 133 de oameni au fost omorâți până acum în toată țara, dar autoritățile iraniene nu au specificat un număr exact de morți și au spus că mulți membri ai forțelor de securitate au fost omorâți de „protestatari și dușmani străini”.

  Protv.ro

  TOP 24 de ore

  Facebook

  LUMEA

  Noi demonstraţii au avut loc sâmbătă seara în Iran în semn de protest împotriva morţii tinerei Mahsa Amini, în pofida unei represiuni care s-a...

  LUMEA

  Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a afirmat joi că decesul unei tinere, care a provocat manifestaţii în Iran, va face obiectul unei „anchete”, dar a...

  LUMEA

  Cel puţin zece oameni şi-au pierdut viaţa şi alţii au fost răniţi, miercuri, după ce un tren a deraiat în apropiere de oraşul Tabas,...

  LUMEA

  Protest violent la Kiev. Mai mulți protestatari au intrat să intre în clădirea Parlamentului, iar forțele de ordine au ripostat, potrivit 112 Ukraine.

  Copyright © 2021