Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Protest la Parlament

  Sindicaliștii au pichetat în această dimineață sediul Legislativului, în semn de protest că bugetarii ar putea fi lipsiți de premiul anual. Manifestațiile au durat până la amiază. Acțiunea a fost una pașnică și apolitică iar reprezentanții sindicatelor susțin că înțeleg situația complicată din perioada anilor pandemici, dar insistă să fie incluse finanțe pentru achitarea acestor premii anuale.

  „Vrem salarii decente” și ”Vrem premiul anual„. Cu aceste lozinci, de draga dimineață, sute de sindicaliști au protestat în fața Legislativului țării. Sindicaliștii așteaptă dialog cu guvernanții, inclusiv deputații în Parlament, care examinează astăzi proiectul bugetului de stat pentru 2022.

  „Acest premiu are o valoare importantă pentru noi. 00.10, 00.18 De ce să nu ni se ofere, avem un salariu mizerabil, de ani de zile, nu reușim să ne cumpărăm parțial o haină, încălțăminte ca să arătăm decent în fața micilor, a copiilor, a elevilor, abia de reușim să achităm toate serviciile comunale, vai de capul nostru cum mâncăm, sau să ne mai permitem să mergem la odihnă undeva din salariile noastre, nu este așa ceva, este o rușine pentru noi pedagogii.”

  „Măcar puțin ajutor că, noi doar supraviețuim cu acest salariu pe care îl avem, un salariu mizerabil față de prețurile care sunt acum. Prețurile sunt ca în Europa, dar salariile sunt mizerabile, noi nu spraviețuim de la un salariu la altul, împrumutăm și iarăși primim și dăm înapoi.”

  „Noi cerem să ne plătească premiile, pentru că este foarte greu, anul acesta prețurile pentru facturi sunt mai mari și prețurile la tot sunt mai mari. De Anul Nou toți așteptau acest premiu.”

  “A fost o speranță că guvernarea care este astăzi se va întoarce cu fața la oamenii muncitori, dar cu părere de rău, nu este chiar așa, se confirmă niște lucruri că vorbesc despre faptul că a fost necesar doar votul.”

  „Noi am vrut și dorim în continuare ca guvernarea să fie cu poporul, cu învățământul, să fie cu medicina, să fie cu toți. Și când colo, vedem că nu este chiar așa, acesta este un semnal de alarmă că nu este chiar așa.”

  De cealaltă parte, deputatul PAS Dan Perciun susține că pentru acest an, dar și pentru anul viitor, sunt finanțe prevăzute pentru plata premiului anual pentru angajații în sistemul bugetar. Potrivit lui Perciun, sindicatele ar cere banii doar pentru anul 2020, ceea ce „este un efort suplimentar de circa 600 de milioane de lei, fapt care nu poate fi realizat”. Manifestanții au spus că vor continua să protesteze dacă cererile lor nu vor fi auzite de guvernanți. Potrivit sindicatelor, amendamentele avizate de Guvern la politica bugetar fiscală pentru anul viitor stipulează că angajații din sistemul bugetar sunt lipsiți de prime pentru anul trecut și riscă să nu le poată ridica nici pe cele pentru anul 2021.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021