Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Protest în PMAN

  Mai mult de o sută de șoferi de microbuze au ieșit, astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta. Aceștia se plâng că majorările la carburanți le-au pus activitatea pe brânci și acuză guvernul de inacțiune. Conducătorii auto au solicitat ridicarea tarifului pentru călătoriile cu transportul sau măcar subvenții, pentru a se menține pe linia de plutire. Mai mult, aceștia au avertizat guvernul că dacă nu vor fi auziți și de această dată, vor fi nevoiți să recurgă la măsuri mai drastice, cum ar fi blocarea circulației transportului.

  Dis de dimineață, peste o sută de șoferi de microbuze de pe rutele interurbane au transformat Piața Marii Adunări Naționale într-o parcare și au claxonat în speranța că se vor face auziți. Conducătorii auto spun că nu mai fac față creșterii galopante a prețurilor la carburanți și se plâng că sunt supuși unor presiuni fără precedent din partea ANTA. Șoferii susțin că nu o dată și-au spus păsul, însă guvernul continuă să-i ignore, de parcă problemele lor nu ar exista.

  Veaceslav Răilean, administrator BTA. SA. Căușeni

  «Ne-o ajuns cuțitul la os, nu se mai poate așa. Se distruge ramura. Vreau să vă spun că înainte de pandemie am avut 108 de angajați, 19 șoferi au plecat. Noi am socotit că în octombrie anul trecut și octombrie anul acesta, prețul la motorină s-a mărit cu cinci lei. Cinci lei. La o zi de lucru asta e 140-150 de lei în plus să aprovizionăm în bac. Noi nu suntem împotriva poporului, noi nu vrem să ridicăm tariful, dar să ne dea și nouă niște facilități. Să ne întoarcă TVA-ul pentru motorină și motorina ar costa cu trei lei și ceva, mai puțin. De-ar mai face câte un astfel de gest. Noi singuri înțelegem dacă ridicăm, nu are omul de unde să plătească banii.

  Oleg Alexa, preşedinte APOTA

  «Mulți dintre cei care suntem aici, câteva luni în urmă, ne-am bucurat foarte tare și am zis că – uite, în sfârșit va fi o schimbare și această schimbare va fi și-n ramura transportului de pasageri, că va fi o altă atitudine, vor fi implementate politici, cu toți ne-am bucurat că vin noi instrumente, vin noi oameni, vin noi timpuri. Acum constatăm că-n domeniul transportului de pasageri ceea ce a fost, aceea și avem. Iar, în unele domenii situația s-a înrăutățit și mai tare».

  Șoferii speră că de această dată să fie auziți în caz contrar, amenință cu grevă generală. Transportatorii nu au venit cu cifre concrete în ceea ce privește ajustarea tarifului, însă au dezmințit declarațiile anterioare ale ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, precum că a fost solicitată o dublare sau chiar o triplare a tarifului pentru o călătorie cu transportul. La rândul său, Spînu a declarat după protestul de azi că discuția referitor la tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister. Iar decizia cu privire la ajustrea tarifelor va fi bazată pe date reale și nu pe presiuni și proteste publice, a conchis oficialul.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021